Videora förenklar nedladdningen av videofilm

Att hitta film på nätet kan vara krävande både tekniskt och tidsmässigt. Programmet Videora kombinerar tekniken BitTorrent och RSS för att lättare hitta videofilmer på Internet.

Det hela började med att 20-åriga Sajeeth Cherian, student vid Carleton University i Ottawa, Kanada, fick idén efter att ha sett sin rumskamrats problem med att hitta anime på Internet. Han tyckte att det borde finnas ett enklare sätt, utan att man behöver vara tekniskt lagd, skriver tidningen Wireds nätupplaga.

Videora sköter det mesta automatiskt. Det installerar BitTorrent och laddar ned RSS-källor. Därefter kan användaren mata in titel eller nyckelord på den typ av videofilm de vill se.
- Exempelvis amatörfilmer om tsunamis, säger Cherian.
När sökresultaten dyker upp är det bara att dubbelklicka och ladda ned filmen. Man kan också lägga till så kallade season tickets och programmet laddar automatiskt ned alla filmer med tsunamis.
- Vi tar ut BitTorrent-länken från RSS-källan, och om någon titel matchar vad du letar efter, startas nedladdningen av BitTorrent-filen från RSS-länken, säger Cherian.

Advokater ser Videora på lagens sida. Videora kontrollerar inte någon av de webbplatser som erbjuder RSS-källorna eller någon av de så kallade trackers för BitTorrent. De föreslår inte något speciellt innehåll och sparar heller inte information om vad användaren gör, som musiktjänsten Napster tidigare gjorde.

Videora finns i två utföranden: en gratisversion och en betalvariant som för 23 dollar ger fler funktioner. Programmet har funnits ute sedan slutet av december 2004. Företag har redan hört av sig om att investera i tekniken.

Skriv kommentar