Vinstkurvan för filmproduktion pekar nedåt

Enligt en studie som utförts av Global Media Intelligence i samarbete med partnern Merril Lynch är filmskapande inte längre någon inkomstbringande sysselsättning i Hollywood. Avtal med skådespelare, regissörer eller producenter kostar så mycket att själva filmen i värsta fall blir en förlustaffär.

Studien som kallats "Do Movies Make Money?", hävdar att dyra arrangemang med medarbetarna i många av dagens filmer kostar så mycket att slutnotan för en filmproduktion i slutändan kan bli ett stort minus på kontot.

I studien gjordes ett överslag på hur den ekonomiska slutbilden ungefärligt såg ut för förra årets studiofilmer. Beräkningen inkluderade all försäljning till såväl inhemska som utländska biografer samt dvd-försäljning och tv-visningar. Slutnotan visade en förlust på 1,9 miljarder dollar.

Den totala försäljningen av förra årets studiofilmer uppnår 23,7 miljarder dollar. Det innebär en minskning på omkring 4,6 procent jämfört med hur det såg ut 2004. Kostnaderna för filmproduktionen ökade under samma tid till 25,6 miljarder dollar, vilket var en uppgång med 13,2 procent.

Förutom dyra avtal med skådespelare, regissörer och andra medarbetare i filmproduktionen är dvd-försäljningen, som minskat med 15,5 procent utanför USA, en viktig del i att det i dag inte är en vinstaffär att göra film.

2 kommentarer

  1. Rune Ljungberg
    Så vare norskan som gick till sängs med FÖRFATTAREN.
  2. Rune Ljungberg
    Varför inte 4 minuters skrivtid och 8 regissörer?
Skriv kommentar