Varför du ska vitbalansera mera

Vitbalans kan ibland vara underskattat. Med inställningarna i kameran kan du få rätt känsla i bilden, utan att behöva lägga ned dyrbar tid med efterbearbetning och färgkorrigering.

I videon nedan får du en grundläggande kurs i hur vitbalans påverkar slutresultatet och bildkvaliteten tillsammans med skärpa och kontrast.

Videon har inte efterbearbetats någonting, utan alla bildresultat kommer från kamerans inställningar.

3 kommentarer

 1. Patrik
  Oproffsigt sätt att filma på. Kamerainställningarna är bara digitala och du åstakommer samma effekt (om inte ännu bättre) med seriösa colorgrading-program.

  Vad jag försöker säga är att om nu nu skulle vilja göra en ändring EFTER inspelningen under redigering vilket är väldigt förekommande så har du förstört för dig själv. Men, som dom säger, "utan att behöva lägga ner dyrbar tid på efterbearbetning och färgkorrigering" ...fine, är man lite smått oseriös eller på en extremt tight budget, fine, annars satsa på att ställa in vitbalansen korrekt med gråkort.
 2. Kalle
  Patrik, beroende pa kamera och system sa kommer du inte fa samma effekter genom ett program senare.

  Det ar ungefar som att tro du far samma bild genom att filma normal gamma och sen andra curves i nagot color correction program.

  Men allt beror pa nar/hur kameran arbetar datan.

  Sen tycker jag personligen att det ar mycket mer proffsigt att skjuta som man vill ha bilden pa plats an att fixa saker i post, och det finns gott om fotografer som just gor det. Om man ska vanta tills post sa ar man antingen radd for sina producenter eller vagar inte lita pa att det blir ratt, vilket ar tecken pa att man inte ar proffs. Sjalvklart finns det stallen man kanske inte vill "binda sig" till en look och man skjuter sig i foten genom att skjuta svart-vitt och man vill ha farg sen.

  Anvander man riktiga filters/gels sen for vitbalans far man garanterat nagot som inte kan aterskapas i datorn, man kan efterlikna och kompensera. Poangen ar att vitbalans behover inte i kameran vara "post" utan kan paverka andra saker i kedjan. "Men" ar vitbalansen en posteffect i kameran sa kan man liga garna gora det i datorn.
 3. TheMan
  ok, jobbar man med film är de sjukt snyggt att fota med färgfilter på plats. Detta gäller iförsig DSLR, känner ingen dock som väljer att köra Color correction direkt i kameran på stora inspelningar med RED. Hade jag vart producent / regissör hade jag tyckt att de var bra om dom spelade in materialet med så mycket möjligheter som möjligt. Heter man David Lynch kanske man inte delar samma åsikt;)
Skriv kommentar