Är detta den bästa reklamfilmen för Volvo?
Foto: Wikipedia

Är detta den bästa reklamfilmen för Volvo?

Har du sett reklamfilmen från Volvo med den kända och temperamentsfulla skåningen?

Och nej, vi pratar inte om Zlatan Ibrahimovićs Volvoreklam.

Vi pratar förstås om Ernst-Hugo Järegård i en reklamfilm för Volvo år 1969.

Ernst-Hugo Järegård i reklamfilm för Volvo. Bygger på den klassiska monologen "Farsan" skriven av Jolo som framfördes av Järegård i programmet "Timmen".

2 kommentarer

 1. Ralph Andersson
  Volvos reklamfilm med ”Farsan”.
  En reklamfilm som visades på svenska biografer. Ett populärt medium 1969, reklam i TV var ju inte tillåtet på den tiden. Det var Ted Bates i Göteborg som gjorde filmen. Jag var projektledare och kreatör på Bates och idén fick jag från Ernst-Hugos och Jolos monolog ”Farsan” som var ett återkommande inslag i TV-programmet ”Timmen”.
  Idén var inte svårsåld på Volvo och både Jolo och Ernst-Hugo tyckte det lät kul. Jag hade några möten både i Stockholm och Göteborg med bland annat prat om manus och arvoden. Jolo begärde och fick 6.000:- för att skriva manus och Ernst-Hugo 18.000:- för sitt jobb, mycket pengar på den tiden.
  Filmen spelades in i Stockholm tillsammans med folk från Bates stockholmskontor som hade bred erfarenhet av reklamfilm och den distribuerades via SF. Den visades på en stor mängd biografer över hela Sverige och blev mycket uppskattad bland såväl kunder som återförsäljare.
  Hälsningar
  Ralph Andersson
 2. Jakob Erlandsson
  Hej Ralph,

  Du som verkar ha väldigt bra koll på Ernst-Hugos reklamkarriär kanske kan hjälpa mig. Är på jakt efter hans klassiska reklam för Postbanken - den då han gång på gång upprepar ordet postbanken medan han stirrar in i kameran. Vet du när och av vilket bolag den producerades? Vet du även huruvida den visades i TV eller bara på bio?

  Mvh,
  Jakob Erlandsson
Skriv kommentar