Så kapas ditt YouTube-konto
Foto: Vlad Genie. Montage: Voodoo Film.

Så kapas ditt YouTube-konto

Om du har en framgångsrik YouTube-kanal kan det vara värt att vara på sin vakt. Falska anmälningar om upphovsrättsintrång ger bedragarna kontrollen över din video och annonsintäkter.

Ett ryskt företag som kallas Netcom Partners utnyttjar systemetiskt YouTubes upphovsrättsfilter för att komma över videor som inte är deras. När de sedan tagit över videorna ser de till att annonsintäkterna från klick går in på deras bankkonto.

Så här fungerar det, skriver Wired:

YouTube har en databas där upphovsrättsinnehavare kan ladda upp digitala "fingeravtryck" (så kallade Content ID) för sina filmer och musik. När du laddar upp en ny video jämförs fingeravtrycket från din video med de som finns i databasen. Om avtrycken stämmer överens, antingen helt eller delvis, kan videon automatiskt försvinna eller ersättas av annonser.

Om du exempelvis laddar upp en film på YouTube med musik som du inte har rätt att använda, kan organisationen som faktiskt äger musiken tjäna pengar på din film när någon klickar på en annons i din video. Så långt är det dock oproblematiskt.

Problemet uppstår när organisationer lägger in falska fingeravtryck i YouTubes databas. Eftersom systemet fungerar helt och hållet automatiskt får du ett e-postmeddelande som berättar vilket företag som står bakom originalmusiken eller originalfilmen i din video. Då måste du bestrida upphovsrättsanspråket, alltså i praktiken göra en motanmälan, annars förlorar du automatiskt kontrollen över din egen video.

Enligt Wired har Netcom gett upp så fort de fått en motanmälan. Mängden amatörvideor som har potential att dra in pengar är så många att de helt enkelt går vidare till nästa video och försöker ta över den.

Google, som äger YouTube, säger att de har sex miljoner fingeravtryck i sin databas och att det totalt har matchat 120 miljoner videor i dagsläget. Google uttalar sig dock sparsamt och vill inte ens säga om de är medvetna om problemet, utan hänvisar till sin policy.

Protester har startat mot YouTube, bland annat på FairUseTube.org som informerar användare om YouTubes villkor och risker med att visa sin film.

4 kommentarer

 1. Emily_Nikon
  Vad menas med ta kontroll(kapa) min Video??

  Kan jag inte äns radera den då?
  Eller är de bara att dom tar annonsintäkterna??
 2. Peter Dahlgren
  I värsta fall flyttas videon över från ditt konto till kaparens konto, vilket innebär att du inte längre "äger" den och därmed inte har kontroll att radera eller ändra den.
 3. Emily_Nikon
  De kan jag nog leva med, men fråga är vad som händer om jag laddar upp filmen igen då??

  Content ID för sina filmer betyder de då att dom kan sätta en sån på min film och sen tas den bort automatiskt igen när jag laddar upp den även om den inte har någon form av ljud spår??
 4. Peter Dahlgren
  Content ID är inget som sätts på din film, utan filmen eller musikens "fingeravtryck". Har du tagit bort musiken så har ju också fingeravtrycket förändrats.
Skriv kommentar