Robert och Pontus pluggar på filmskola i Filippinerna

6 min

Pontus Karlsson och Robert Sarkanen har ett stort mål i livet - att bli duktiga filmskapare – och de har rest långväga för att bygga upp sina kunskaper på International Academy of Film and Television, IAFT, vid Bigfoot Studios i Cebu, Filippinerna. En av världens hetaste filmskolor enligt tidningen The Hollywood Reporter.

Pontus Karlsson och Robert Sarkanen vid Bigfoot Studios, Filippinerna

Pontus, 22 år, kommer från Linköping och Robert, 23 år, har sina rötter i Västsverige med Vårgårda och Göteborg. För en termin på IAFT får de betala runt 100 000 svenska kronor (16 700 amerikanska dollar), och för att få skolans filmdiplom krävs deltagande under fem terminer under ett år.

– Allt är billigt här, även studierna, som också var lockande med IAFT. En kompis berättade att han hittat en intressant website om en filmskola i Filippinerna. Efter att ha checkat upp skolan närmare, tog jag kontakt med min gamla skolkompis Pontus, som också tände på att försöka, berättar Robert.

International Academy of Film and Television

Filmskolan International Academy of Film and Television startade sitt första campus i tropiska Cebu, och är känd för sitt populära certifikat och diplomprogram inom filmskapande, teater och specialinriktade workshops. Här undervisas eleverna i ren Hollywood-stil av lärare med bred erfarenhet och teknisk kunskap från filmskapandet. IAFT har också utbildning i Los Angeles och Miami.

Bigfoot Studios ligger på ön Mactan, en ö fullspäckad av mer eller mindre lyxiga tropiska hotellresorter och bara 10 minuter från provinsen Cebus internationella flygplats. Ön Mactan och staden Lapu-Lapu City, som upptar större delen av ön, ingår i den urbana storstadsregionen runt Cebu City och Mandaue City, till vilka de är förbundna med både broar och färjor.

Möttes i Visby

De två svenska kompisarna möttes på Filmgymnasiet i Visby, där de studerade tillsammans under tre år. Därefter har de båda jobbat med reklamfilmer och kortfilmer, både med manus och med regi. Bådas dröm är dock att bli regissörer. Robert brinner för långfilmer, helst kriminella sådana med undertoner, medan Pontus är entusiastisk för TV-serier, där brittiska BBC lockar. Efter studierna i Visby har båda studerat olika filmtekniker, inklusive 3D och filmkonst. Redan vid ung ålder har de flera års erfarenhet inom filmskapandet.

– Det tog dock flera månader innan CSN godkände vår ansökan om att studera på Academy of Film and Television i Cebu. När alla lån och medel var i hamn, var det bara att boka plats och beställa biljett, säger Pontus.

Filmskolan i Cebu tar in nya elever varje termin och eleverna får studera regi, produktion och skådespeleri. Bara efter någon månads studier, menar de bägge svenska studenterna att de redan har fåt lärt sig många nya filmtricks.

– Speciellt inom skådespeleriet, vilket är viktigt för att bli en bra regissör. Vår lärare, Alex Murphy från New York, är den bästa vi någonsin har haft, säger Robert och talar för båda.

Allt på engelska

Robert och Pontus hus, Filippinerna

All undervisning sker på engelska, som också är ett av Filippinernas officiella språk. De flesta invånarna förstår engelska och bara i provinsen Cebu finns det 3 lokala dagstidningar på engelska.

De två svenska filmeleverna har hyrt ett litet hus i det ingärdade och bevakade bostadsområdet Brookfield, på ön Mactan, som de delar. Det ligger runt 15-20 minuter från skolan med taxi, vilket också är mycket billigt i Filippinerna, och den snabbaste och säkraste tranporten. Lokal transport sker annars med tricycle (en motorcykel med vagnskorg), tricicad (cykel med vagnskorg) eller jeepney (en ofta dieselstinkande öppen bil där man hoppar av och på bak).

– Fritiden tillbringar vi med kompisarna, bland annat på puben Magellans Landing i Lapu-Lapu City. Norskägd och ett populärt tillhåll för fastboende utlänningar. För övrigt finns både hav och berg på kort avstånd. Både på ön Mactan och i Cebu City finns det också flera moderna shoppingcenter med luftkonditionering. De båda påpekar dock att det håller sig borta från ”farliga” stråk. Filippinerna är ett fattigt land med ofta brutal kriminalitet.

Under tyfonbältet

Både Robert och Pontus har fast sällskap. Robert med en filippinsk tjej som studerar på universitet i huvudstaden Manila, medan Pontus håller ihop med 18-åriga nigerianska medstudenten Ekei Precious som gör sitt andra studieår på filmskolan i Cebu.

Robert och Pontus har också redan fått småjobb i den lokala filmbranschen. Pontus med en huvudroll i kortfilmen Zombie Café, medan Robert skådespelar i filmsnuttar online för channelfix.com, en ny filmhemsida som byggs upp i Cebu City. Robert skriver också på ett skräckfilmsmanus och föredrar politiska thrillers, medan Pontus jobbar med en hårdkokt kriminaltrilogi som han söker förläggare till.

Robert och Pontus trivs utmärkt i Filippinerna, både med klimat och befolkning, och inte minst med ekonomin. Allt är väldigt billigt jämfört med hemma i Sverige.

– Alla är jättevänliga. När jag tar mig en promenad på kvällen blir jag ofta bjuden på öl av filippinare vid den lokala butiken, som också fungerar som bar, berättar Robert.

Öarna Cebu och Mactan ligger under det så kallade tyfonbältet i Filippinerna, vilket innebär att de som oftast är förskonade från stormar och katastrofer. Regnperioden infaller officiellt mellan juni och september, men det är normalt ingen större skillnad mellan regnig och torr period. I Cebu är det mycket sol och ett varmt söderhav och lufttemperaturer på mellan 25-33 grader året runt, natt som dag. Provinsen Cebu är också förskonat från problem med muslimska terrorister som härjar på sydöstra delen av ön Mindanao.

Favoritläraren

Både Robert och Pontus gillar som sagt att lära sig skådespeleriet från grunden och pratar varmt om deras amerikanska lärare Alex Murphy. Jag bestämde möte med Alex och lät honom berätta om sig själv.

– Jag har varit skådespelare i 30 år och har undervisat och väglett skådisar i 20 år.

Alex är en produkt av ”University Theatre system” där han tog sin Bachelorexamen (motsvarande kandidatexamen). Efter den kombinerade han under flera år studier varvat med teatern på scener i centrala New York, något som många amerikanska skådespelare gör. Han gjorde också bland annat en ganska framgångsrik skräckfilm med release i USA när han var 21 år.

Alex Murphy vid International Academy of Film and Television

– Efter skräckfilmen, återvände jag till universitetet för att avsluta min examen. Det blev sedan många pjäser för teatrar både på och off Broadway. I början av 1990-talet blev jag livslång medlem av New Yorks prestigefyllda ”Ensemble Studio Theatre”. Jag hade många teaterroller innan jag återvände till film och tv.

Av en slump fick han en ledande roll i en polsk långfilm, ”Mlode Wilki”, som blev en enorm succé med uppföljare. Alex var också stamgäst på tv-showen Sukces varje vecka under den tiden. Han gjorde också enmansshowen ”Drinking in America” för teater, skriven av Eric Bogosian, och turnerade med den i Östeuropa under flera år. Samtidigt jobbade han med privatelever och med workshops för skådespelare.

– I 2002 var jag var tillbaka i New York City, där jag fortsatte med teatern. År 2008 blev jag erbjuden en fast anställning som lärare här på International Academy of Film and Television.

– Ofta säger jag till mina elever, både film- och skådepelarstudenter, att jag kanske är en bra lärare för dem, med en karriär har varit både lång och hård, full av svängar som jag aldrig kunnat förutse, full av misslyckanden och återvändsgränder, men gudskelov också med förträffliga framgångar som skådespelare. Och det är inte över än... så det finns perspektiv, berättar Alex Murphy.

Tysk ägare

Bigfoot Studios grundlades av den tyske multimiljonären Michael Gleissner, en onlinepionjär i Tyskland redan vid 20 års ålder. Då startade han bokhandeln Telebuch, långt innan shopping på nätet var populärt.

Han sålde bokhandeln till Amazon i 1998, enligt obekräftade uppgifter för runt 85 miljoner dollar. Det var med dessa pengar Gleissner ville ta vara på sina kreativa sidor och investerade stort i filmbranschen. Speciellt i Filippinerna där han för miljontals dollar har byggt flera moderna studior i Hollywoodstil, för både filmproduktion och filmskola. Primärt startades skolan för att lära upp filippinare inom filmbranschen, som han kunde använda i sina egna produktioner, men den lockade speciellt utlänningar som vill lära sig branschen utan att bli ruinerade. Högt kvalificerade lärare, både lokala och från USA och Europa, förmedlar sina kunskaper på Bigfoot Studios och bidrar till att göra skolan eftertraktad.

Gleissner har flera underhållningsprojekt under Bigfoot paraplyet: Bigfoot Entertainment, Bigfoot Studios (med produktionsstudios i Los Angeles och Cebu). Skolan i Cebu International Academy of Film and Television, på ön Mactan, var den första av sitt slag i Sydöstasien. Gleissner har också aktiemajoriteten i Bigfoot Ventures Ltd i Hong Kong.


Vad tycker du om artikeln?
10
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


3 kommentarer

  1. Simon Hedlund
    Härligt! Man blir ju väldigt sugen! :)
  2. Robin Björk
    Finansierades studieavgiften med csn lån eller endast boende & levnad?
    Dvs de "100 000:-" studieavgift ?
  3. Konrad Patocs
    Låter jäkligt kul! fattade dock inte "för att få skolans filmdiplom krävs deltagande under fem terminer under ett år." What? 100 000 kr per termin är ju ganska dyrt, men är ju vanliga priset för filmskolor utomlands. har inte pluggat eller jobbat med film innan så tänkte börja med plugga film i sverige först, bygga upp ett nätverk här till och börja med. för kontakter väger nog tungt!
Skriv kommentar