Hur blir man Oscarsnominerad?

4 min

Oscars

Under sena nätter svensk tid presenteras vinnarna i Oscarsgalan som får ta emot de åtråvärda Oscarsstatyetterna. Men hur går det till när de nominerade bidragen tas fram?

Det är egentligen en lång process med fler än 6 000 röstberättigade medlemmar av Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) och hundratals nominerade filmer, skådespelare, regissörer, filmklippare, kompositörer med mera.

Att över huvud taget vara behörig för att få en nominering, och än mindre vinna den eftertraktade guldstatyetten, innebär en strikt procedur styrd av hårda riktlinjer. Här ger vi en liten inblick i hur nomineringarna fungerar, och hur de sedan väljs ut.

Trots all glitter och glamour på själva Oscarsnatten är det faktiskt en revisionsbyrå som står för det praktiska arbetet med röstningen. Oscarsröstningen leds av ett gäng bokförare på PricewaterhouseCoopers, eller PwC som de kallar sig nu, som skickar ut valsedlar till medlemmar och sammanställer resultaten. Det har de gjort de senaste 80 åren. Röstsedlarna skickas ut i december till alla medlemmar i akademin under december och samlas sedan in under januari, då rösterna bearbetas av ett antal personer under sammanlagt 1 700 timmar.

Att bli medlem i akademin

För att bli en av de drygt 6 000 röstberättigade medlemmarna i akademin Academy of Motion Picture Arts and Sciences måste man arbeta i filmbranschen. Bortsett från att kräva en ovanligt hög nivå av kvalitet och bedrifter inom sina respektive områden, måste medlemmarna också ha varit med i ett antal filmer.

Manusförfattare, producenter och regissörer måste ha varit med i minst två filmer som visats på duken, medan skådespelare måste ha haft roller i minst tre filmer. Medlemmar i tekniska områden (art directors, visuella effekter etc) måste ha varit aktiva inom sina områden ett visst antal år. Hur många år varierar beroende på vilket område det rör sig om.

Den som vill bli en av akademiens medlemmar kan också hitta två eller flera befintliga medlemmar som går i god för dem. Deras medlemskap godkänns sedan av en kommitté. Men den enklaste vägen till att bli en ledamot är att helt enkelt bli Oscarsnominerad. De som var nominerade eller vann en Oscar föregående år kan automatiskt delta som medlem och rösta i nästföljande års Oscarsröstning.

Den som är invald i akademin får endast nominera och utse vinnare inom en kategori. En skådespelare får exempelvis bara rösta på andra skådespelare. De kan inte rösta på regissörer eller något annat. Däremot kan vem som helst av ledamöterna föreslå vem som ska nomineras. Men alla medlemmar får däremot föreslå vilka filmer som ska nomineras till bästa film.

Hur man blir nominerad för en Oscar

Akademien har stränga regler som avgör vilka filmer eller filmare som kan nomineras. För att lämna in en film för nominering måste en filmproducent eller distributör underteckna och skicka in en ”Official Screen Credits”. Det är inte bara en komplett lista av alla filmer som har gjorts. Producenten måst också bevisa att filmerna uppfyller kriterierna.

För att över huvud taget kunna bli nominerad måste filmen vara över 40 minuter lång, den måste ha visats offentligt för en betald publik i Los Angeles kommun (inklusive namnet på biografen där den visades) och filmen måste ha visats minst sju dagar i streck. Dessutom kan filmen inte ha premiär utanför biografen. En film som har sin första premiär på tv eller internet kan inte bli nominerad alls.

Därefter skickas röstsedlarna ut. Medlemmarna får sedan skriva ned fem namn i prioritetsordning. De får instruktionen att följa sina hjärtan när de röstar, och att taktisk eller strategisk röstning minskar chanserna att över huvud taget bli vald (till exempel genom att skriva samma skådespelare och film flera gånger).

Vem som blir nominerad och vem som vinner Oscar

När medlemmarna skickat tillbaka sina valsedlar börjar PricewaterhouseCoopers bearbeta siffrorna. De letar efter den kandidat som fått flest röster. För att bestämma det magiska talet, tar PwC det totala antalet röstsedlar som mottagits för en viss kategori och delar det med de totalt möjliga kandidaterna plus ett.

Låt oss ta ett enkelt exempel. Låt säga att det finns 600 röstsedlar för bästa skådespelare. Dessa delas med 6 (vilket är 5 möjliga kandidater plus 1). Det gör att det magiska numret för skådespelare är 100. Det innebär att en skådespelare måste få minst 100 röster för att få en officiell nominering.

Sedan görs samma sak om och om igen för varje rangordning. Den skådespelare som har fått flest röster som första namnet på listan blir också den första nominerade skådespelaren. Sedan räknar man likadant för varje plats på listan och sammanställer alla fem nominerade. För bästa film gäller dock att väljarna ska skriva ned minst 5 alternativ och upp till 10 stycken filmer. Räkningen görs sedan för hand.

När alla kategorier är sammanställda presenteras de vid en ceremoni i Beverly Hills, några veckor innan själva Oscarsgalan.

Därefter börjar väntan på den officiella Oscarsgalan i Samuel Goldwyn Theater när kuverten med vinnarna i varje kategori ska presenteras. Det valet är dock mycket enklare. När de nominerade är klara, får hela akademin rösta i varje kategori. Varje medlem får en röst per kategori. Det finns förstås de som inte har sett alla filmer och därför inte kan rösta i alla kategorier. Eller för att de inte känner till kategorin tillräckligt väl (som skådespelare som röstar för visuella effekter). Medlemmarna får instruktioner att inte rösta i dessa kategorier. Sedan vinner de nominerade som helt enkelt har fått flest röster. Denna process tar PricewaterhouseCoopers bara tre dagar.


Vad tycker du om artikeln?
8
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.

2 kommentarer

  1. Yrsa
    Vet du VAD det egentligen är de tittsr efter?
    Vilka kriterier för "bra film" måste uppfyllas?
    Har letat runt massor, men hittar ingen info om det alls. Skulle vara intressant att veta !
  2. Julian
    Intressant. Det kommer bli en lång natt ikväll. Årets Oscarsgala för i år blir helt klart spännande - för den som är nyfiken har vi tipsat om vilka vi tror blir vinnare: https://filmen.nu/nyheter/oscarsgalan/
Skriv kommentar