Så blir du en skådespelare

Du vill bli skådespelare på film? Och du undrar vad som krävs för att bli skådespelare? Här får du några tips vad gäller film, auditions och skådespelarutbildningar. Det viktigaste är hårt arbete och erfarenhet.

Filmskådespelare finns inte bara i spelfilmer, även om det kanske är det första vi tänker på. Skådespelare finns lika mycket i musikvideor och reklamfilmer och numera även i datorspel - kanske framför allt som röstskådespelare. Röstskådespelare finns dessutom i radio och talböcker. Den här artikeln ska framför allt fokusera på filmskådespelare för bioduken.

Filmskådespelare Foto: Thierry Ehrmann

Konkurrensen för att bli skådespelare är mördande. Det är många som vill bli skådespelare och det är egentligen mer tur än skicklighet när det kommer till att få välbetalda jobb som skådespelare. Det är hårt arbete och det gäller att du har klara mål framför dig om vad du vill göra. Sedan delar du upp det i små delmål som du strävar mot för att slutligen få ditt drömjobb som skådespelare.

Du kommer förmodligen att bli besviken och nekad jobb mängder med gånger, mn ger du upp har du förstås ingen chans alls. Att man behöver tur innebär förstås inte att man kan öva på att få tur. Genom att ge dig in i nya situationer ökar chansen att du träffar rätt personer.

Skådespeleri på teatern jämfört med film

Det är förstås värdefullt om du har spelat på teater tidigare, men det skiljer sig också mycket från filmens värld. På teatern spelas det mesta i långa sekvenser och uttrycksmedlen är ofta överdrivna för att synas även för de som sitter längst bak i teatern. Man säger att uttrycket är "teatraliska".

På film fungerar det annorlunda. Scenerna styckas ned i mindre bitar och spelas in i en annan ordning än manuset. Det är inte ovanligt att slutet mitten av filmen spelas in först och att du får säga några repliker och sedan vänta på att kameran justeras för nästa tagning, om och om igen.

Du bör förstås lära dig hur regissören i en filmproduktion arbetar, men du bör inte glömma bort att också skaffa dig erfarenhet av hur resten av filmteamet jobbar. Hur jobbar fotografen? Var vill scenografen att du ska stå? Att själv spela in några kortfilmer (bakom kameran) kan vara en viktig erfarenhet som du kan få nytta av senare. Då blir du lättare att jobba med som skådespelare eftersom du redan vet vad resten av teamet förväntar av dig.

Tv-inspelningar skiljer sig i regel inte mycket från filminspelningar (förutom tv-inspelningar som spelas in och sänds live). Det kan också vara värdefullt att vara med som statist i någon film. Du får förvisso sällan prata med regissören eller producenten (åtminstone inte på en större produktion), men du ser åtminstone vad som händer och hur stressade alla människor är.

Man kan egentligen sammanfatta filminspelningar på ett sätt: väntan. Man får vänta väldigt mycket mellan tagningarna, men då kan du ta tillfället i akt att memorera dig replikerna, öva och prata med andra människor i filmteamet. Det leder dig in till nästa råd.

Skaffa dig ett kontaktnät

Även om utbildning och praktisk erfarenhet är bra utgångspunkter så räcker det sällan. En av de förmodligen viktigaste sakerna att tänka på är att försöka lära känna fler personer som jobbar med film. Det spelar inte så stor roll om det är vänner som också gör film eller producenter på större produktionsbolag.

Det kan verka vettigt att försöka bli vän med producenten eller regissören. Men den du bör bli vän med är den som känner flest människor. Den som är spindeln i nätet och håller kontakten med alla människor så att samarbetet flyter på. Försök se vem alla i filmteamet vänder sig till när det uppstår problem. Chansen kan vara att just den personen är nyckelpersonen som du bör lämna ditt telefonnummer till.

Poängen är att ju fler du känner, desto större chans är det att din telefon de ringer när de behöver en skådespelare. Det är ju betydligt enklare att ringa och fråga någon man redan känner än att börja om på nytt.

Därför bör du väldigt tidigt skaffa dig praktisk erfarenhet. Pluggar du någon skådespelarutbildning så bör du skådespela på fritiden. Vet du inte var du kan få tag på någon, eller om du precis har fått intresse för filmskådespeleri, så kan du hålla koll på vad som händer på nätet.

På nätet kan du relativt enkelt få en överblick över vad som händer men också vilka önskemål som ställs på skådespelarna. Behöver de flesta skådespelare b-körkort? Då kanske det är dags att damma av teoriboken. Behöver de någon som kan sjunga? Då kan dina sånglektioner du tog när du var liten komma väl till pass.

En mentor kan också vara bra att ha. Det är en person som redan jobbar som skådespelare i filmbranschen och som kan ge dig tips och råd. Hur hittar man en mentor? På samma sätt som du hittar andra människor. Du måste börja prata med folk. Det är förstås lättare sagt än gjort, men du måste börja någonstans och ett litet steg är bättre än inget steg alls.

Skådespelarutbildning är bra - men inte allt

Det är alltid bra att ha spelat amatörteater, liksom att ha ett brinnande intresse för kultur och berättande. Har du gått estetiskt program på gymnasiet har du förmodligen redan fått lite vana på att skådespela. Men du kan också skaffa dig erfarenhet via olika studieförbund eller folkhögskolor. Du måste inte plugga på en högskola för att bli skådespelare.

Kom ihåg att filmskådespelare spelar en roll. För att förstå och spela roller så måste du förstå mänskligt beteende. Därför kan det vara bra att komplettera dina kunskaper genom att studera hur folk går, talar och rör sig. Du kan också gå en kurs i exempelvis psykologi för att få reda på hur folk faktiskt tänker och varför de gör som de gör.

Imitera dina idoler till skådespelare

Har du någon filmskådespelare som du gillar extra mycket? Ta en scen från din favoritfilm och härma den. In i minsta detalj. Gör det framför spegeln eller spela in dig själv på video och analysera sedan allt så att du ser vad du behöver öva på för att din imitation ska "sitta".

Om du gör imitationen riktigt bra kan du dessutom använda den till din showreel, ett videoklipp som du kan använda för att marknadsföra dig själv.

Gå på många auditions

Det spelar egentligen ingen roll hur bra skådespelare du är om ingen ser dig. Därför bör du gå på många auditions, stora som små, och skaffa dig erfarenhet. Du bör se dig själv som en produkt som ska säljas på en marknad. Du måste tänka på hur du ska framställa dig själv, vad som är så speciellt med dig och varför just du bör vara med i filmen. Helt enkelt hitta din egen "nisch" och satsa hårt på den.

Det här kan låta cyniskt, men om du har något unikt funktionshinder, födelsemärke, kraftig övervikt eller något annat som "sticker ut" från genomsnittsmänniskan så har du förmodligen en fördel. Dels så blir du lättare att komma ihåg och dels så kan det vara lättare att bygga roller som är baserade på dig, snarare än att du själv ska anpassa dig till vardagliga roller. Det kan alltså många gånger vara en fördel att vara unik på något sätt.

Sammanfattning

 • Vill du bli skådespelare så sätt igång kameran och skådespela. Skaffa dig erfarenhet redan nu, hur liten den än är.
 • Testa hur det är att stå bakom kameran. Då får du större förståelse för hur filmteamet vill att du ska jobba med dem.
 • Lär känna många personer som jobbar med film. Det gäller både amatörer och branschfolk.
 • Gå på många auditions.
 • Imitera andra skådespelare.
 • Lär dig mer om människor och hur de tänker, känner och agerar.
 • Se dig själv som ett varumärke. Ett varumärke behöver marknadsföras för att bli synligt. Syns du inte så finns du inte.
 • Försök inte vara som alla andra. Om du på något vis skiljer dig från genomsnittet så bör du göra det till en fördel.
 • Gå en skådespelarutbildning men tro inte att livet är över bara för att du inte kommer in.
 • Skaffa en filmskådespelare som mentor som du kan fråga om tips och råd.
 • Du behöver talang och drivkraft. Men du måste också arbeta väldigt hårt.

Externa länkar - jobb och utbildningar för skådespelare

Sätt betyg

99

10 kommentarer

 1. En liten tjej
  Hej, jag har några frågor om att bli skådespelare...
  Hur gamal måste man va för att kunna få en roll i en film?
  Går det att få en roll i en film utan att ha någon erfarenhet alls
  och inte ha gått någon utbildning eller något slags program?
  Hur mycket lön får man av en huvudroll i en film till en enda liten
  roll?
  Det är dom frågorna som jag har i den här stunden, kanske har några mer nästa gång. Hej då, snälla svara alla fall på den andra frågan.
 2. undis
  Hej liten tjej, man kan bli skådis vid vilken ålder som helst. Börja och se om det finns nån amatörteater i din stad, och se först om du gillar det. Jag är lite i samma sits som du, har ingen erfarenhet alls men ska börja med amatörteater snart. Och vilka löner som gäller är väldigt olika, det går inte att säga. Lycka till !
 3. Maria
  Intressant läsning! Det är just detta jag har kämpat med så otroligt länge! Har sökt teaterhögskolan ett antal gånger men inte kommit in! Har även sökt filmroller, men har fått några statistroller och det är min högsta dröm, jag vill verkligen bli skådespelare!!
  Handlar det bara om tur i detta läget!? Vad gäller hårt arbete så är det något som jag verkligen har gjort!

  Hur går jag till väga egentligen????????
 4. alex c
  Tips är att skaffa sig en showreel som helst är från kända filmer med mycket känsla i. Välj ut några scener du tycker är intense. En showreel/demoreel bör vara ca 3-5 min långa. Så antingen kan du ha ett lite längre eller flera små. Hur du redigerar videon är också viktigt, det ska vara fint att kolla på. Att träna på rösten är också essentiellt för skådespelare, finns massa olika övningar du kan göra som finns på youtube.

  Det första man bör göra är alltså att skaffa sig en showreel och några headshots och gå vidare därifrån.

  Good luck!
 5. robin
  tjena robby här 16 år och funderar på hur jag ska ska ta mig till toppen jag har alltid gillat att leka någon jag inte är plus att jag gillar skådespeleri men en fråga hur ska jag få bort rädslan för människor som jag inte känner jag blir blyg och kollar ner i marken hur kan jag träna bort rädslan
 6. 13 och har huvudroll i vuxen film
  Jag har sökt till en biroll till en långfilm, det är såklart kul och så men jag är så dålig på att minnas mina repliker. Jag åkte till själva studion och dom intervjua mig och sa att dom gillade sättet jag brann för skådespeleri men jag fick huvudrollen och det är för mycket text för mig att kunna memorera, har nån något tips?
 7. Amiri
  Det är just detta jag har kämpat med så otroligt länge! Sedan liten jag har drömt om ett liv som skådespelare.
  När jag var yngre så höll jag mycket med att härma mina favorit skådisar med att spela olika scener plus att jag hade massor med teater lektioner under gymnasieåret.

  Med ålder så gav jag upp drömmarna , när jag insåg att allt detta handlar om ha starka kontakter, och detta var ett av mina största brist.
  idag jag är 26 år och drömmarna har återhämtad sig, och den här gången vill jag verkligen kämpa för mina mål


  Ifall någon känner till någon som kan vara till hjälp som kan hjälpa mig upp med kontakter gärna tipsa info om den personen
  MVH
 8. Malin
  Hej :)

  Tack för alla tipsen <3 Det betyder så mycket :) <3
  Jag har själv autism , jag har jobbat 2 vanliga jobb , det har jag känt inget är för mig. Teater film skådespel det som jag älskar och brinner för <3 Jag ansökte till molkomsfolkhögskola , men kom inte in på skolan :( .
  Jag har en fråga hur får man jobb på teater , utan utbildning eller efarenhet ? <3
  Det bästa som jag har läst <3 <3 Jag drömt att ända sen var liten tjej att jobba som skådespelare <3
  Jag skall jobba på och för att verkliga mina drömmar och mål <3

  Ha en underbara härliga :) 3

  Med vänliga hälsningar Malin <3
 9. Isabell
  Hej jag känner att jag vill börja i film branschen men vill hoppa till film direkt måste jag gå teater kan man inte bara bli skådis i en film direkt ???
 10. Signe
  Hej jag är en tjej på 11 år. Jag har några frågor om hur jag ska kunna bli en riktig skådespelare, visst jag har vart med på en reklam! Och skådespelat på mitt fritids. Men det är inte min dröm! Här kommer några frågor:
  Vart ska man gå/göra för att visa sig själv vem man är och att jag har det som krävs, vart ska man?

  Är det lättare om man gått på grundkurser, teater eller så?

  Handlar det mycket på läsförståelse? jag menar man måste ju fatta manuset! Och då måste man visa känslor.

  PS. Tacksam för ett svar.
  Ska börja på en grundkurs i skådespeleri nästa torsdag! Ska bli så ku;)

Skriv kommentar