Videokamerans uppbyggnad

2 min

Brännvidd

Avståndet mellan bildomvandlaren i kameran och linsens brytpunkt kallas brännvidd och mäts i milimeter (exempelvis 9-72 mm). Brännvidden styr bildvinkeln vilket innebär att en kort brännvidd ger en stor bildvinkel och en lång brännvidd ger en liten bildvinkel.

Om brännvidden är variabel (kan ändras steglöst) så säger man att man zoomar. Att zooma in är alltså detsamma som att göra brännvidden längre och bildvinkeln mindre.

På de flesta objektiven finns det även en så kallad makroinställning, som är kortare än den största vidvinkeln. Det innebär att du kan ta extrema närbilder med kameran men ändå behålla skärpan, till exempel på insekter.

När man ändrar brännvidd påverkas även skärpedjupet.

Skärpedjup

Det avstånd mellan den närmaste och den bortersta punkten i motivet som återges skarpt kallas skärpedjup. Stort skärpedjup ger skärpa på allt i bilden, ett litet skärpedjup ger skärpa på endast någon del av bilden. Vid inzoomning minskar skärpedjupet, samt vid stor bländaröppning.

Bildomvandlaren

Bildkvaliten styrs huvudsakligen av bildomvandlaren, även kallad bildsensor och bildplatta. Det är den som omvandlar bilden till en elektrisk signal och kan består vanligen av en så kallad CCD (Charged Coupled Device) Storleken på en CCD-platta kan t.ex. vara 1/3", 1/2" eller 2/3".

Ljudet

Ljudet kan spelas in och redigeras på en mängd sätt. AudioDub innebär t.ex. att man kan ersätta gammalt ljud med ett nytt.

HiFi-ljud går dock inte att dubba eftersom ljudsignalen är frekvensmodulerad, dvs "ihop bakad" med videosignalen. HiFi-ljud ger bättre ljudkvalitet än vanligt ljud.

Bandhastighet

Konsumentvideokameror har ofta två hastigheter som inspelningen kan ske: StandardPlay (SP) och LongPlay (LP).

LongPlay ger dubbelt så lång speltid, men samtidigt en försämring i bild- och ljudkvalitén.

Flygande radering

För att kunna göra så kallad insert-redigering behöver videokameran eller videobandspelaren vara utrustad men så kallad flygande radering (flying erase), vilket innebär att raderhuvudena för video är inmonterade i videotrumman.

Backspacing

Innebär att bandet backas ett kort stycke vid inspelningspaus. När inspelningen fortsätter spelas bandet framåt igen, vilket ger en flimmerfri övergång mellan olika tagningar. Men detta innebär också att en eller två sekunder av den föregående inspelningen spelas över - så spela in ett par sekunder extra före och efter varje tagning.


Vad tycker du om artikeln?
9
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


Skriv kommentar