Visuella effekter du kan göra själv

5 min

Visuella effekter är alltid kul, speciellt om man kan göra dem själv i stället för att bara studera dem i filmer. Här kommer därför ett antal tips om effekter du kan göra med enkla medel, bland annat direkt i och med kameran.

Men först vill jag påpeka att ingen film byggs upp kring effekter. Alla filmer har en dramaturgisk uppbyggnad. Passar inte effekten in i berättelsen bör den heller inte användas, oavsett hur häftig den än kan vara.

Specialeffekter du kan göra i kameran

Perspektivförskjutning

Ett väldigt effektfullt kameratrick som innebär att man trackar in (går närmare) på motivet samtidigt som man zoomar ut, eller tvärtom. Om motivet dessutom springer framför kameran i exempelvis ett rum ger det känslan av att rummet blir större och personen fortsätter att springa, för att nå rummets slut. Personens storlek är densamma i hela tricket, men bakgrunden "dras ut" och blir större.

Du behöver:

Kamera med zoom samt något för att utföra en kameraåkning (det går även göra handåkningar, även om det kan bli lite skakigt om man zoomar in).

Oskärpa

En oskarp bild behöver inte vara en dålig bild. Men den måste vara tydlig! Om man filmar ur någon persons synvinkel (subjektiv kamera) kan oskärpa ge antydan om att personen är full eller yr i huvudet. Om någon dessutom står och pratar, kan skärpan ligga bakom denne, i väntan på att det ska dyka upp någonting bakom personen, där skärpan ligger.

Du behöver:

Kamera med manuell skärpeinställning (fokus).

Skärpedragning

Att ändra skärpan så att den ligger på en meters håll och sedan förflyttar sig till tio meters håll. Ger ett bra djup i bilden.

Du behöver:

Kamera med manuell skärpeinställning (fokus).

Specialeffekter du kan göra omkring kameran

Kör bil stillastående

Om man ska filma en bil som kör omkring kan det vara lite problematiskt att få snygga bilder, speciellt närbilder, på föraren. Men det löser man enkelt med lite gamla Hollywood-tricks.

Ställ bilen på det ställe där bilfärden utspelar sig. Sätt upp en torklinda vid sidan av bilen (glöm inte att ta ner tvätten!) så att den ger reflexer i framrutan. Tejpa fast kvistar och grenar m.m. för att rekonstruera trädgrenar. Snurra sedan runt torklindan så att den ger reflexer av kvistarna på rutan. Använd helst närbilder framifrån för att inte avslöja tricket. Se också till att grenarna syns - och inte torklindan.

Du behöver:

Bil, snurrbar torklinda, grenar och kvistar, tejp.

Känningsbild

En klassiskt thrillervinkel som uppnås då något i förgrunden anas i bildkanten. Till exempel ser man en persons axel väldigt suddigt (med kort skärpedjup) i förgrunden. Koncentrationen och fokus av bilden ligger dock längre fram där huvudobjektet uppträder - som när offret i filmen springer omkring planlöst och mördaren (vars axel endast syns) väntar på att ingripa. Ger oftast en olustig känsla i magen, därav namnet känningsbild.

Du behöver:

Kamera med manuell skärpeinställning (fokus), gärna teleobjektiv så att man kan få kort skärpedjup.

Slå sönder kameran

Visst kan det vara häftigt om man använder en subjektiv bild vid ett slagsmål? Ännu bättre blir det om kameran får sig en rejäl omgång i form av en käftsmäll. Tittaren befinner sig därmed mitt i händelsernas centrum. Men samtidigt vill man inte slå sönder kameran som kan kosta lika mycket som en bil. Då finns det bara ett sätt att göra: använd speglar.

Genom att filma spegeln kan exempelvis en spark mot spegeln ge känslan av att man sparkar mot kameran. När du sedan redigerar filmen, se till att klippa precis innan spegeln går sönder så att inte tricket avslöjas. Se också till att spegelvända bilden i redigeringen så att perspektiven blir korrekta.

Du behöver:

Kamera och spegel.

Under vatten

Nej, du behöver ingen undervattenskamera eller en tank fylld med vatten för att lyckas med att ta undervattensbilder. Allt du behöver är en genomskinlig plastskiva som du kan hälla vatten på. Filma sedan över eller under plastskivan, vilket ger känslan av att befinna sig under vattnet.

Du behöver:

Kamera, transparent plastskiva och vatten.

Personer trollas fram

Man kan använda stativet till trickfilmning. Förbered en tagning av ett tomt rum och lås stativhuvudet. Filma rummet under några sekunder. Vänta sedan tills någon kommer in i rummet och återuppta tagningen. Det kommer att se ut som om personen på ett magiskt sätt ha förtätats i rummet.

Du behöver:

Kamera och stativ.

Personer "tonas upp" från intet

Precis som när personer trollas fram kan man göra det med lite mer finess. Ställ kameran på stativet, lås stativhuvudet så att kameran inte rör sig, och filma ett rum. Vänta tills någon går in i rummet igen och sätt på kameran. När materialet sedan redigeras gör du en övertoning från tagningen med tomt rum till den andra tagningen med personen i rummet. Då kommer personen se ut att på ett mystiskt sätt ha tonats upp från ingenting.

Du behöver:

Kamera, stativ och redigering med övertoningsmöjlighet.

Själen går ur kroppen

Filma av en person som ligger i en säng. Det är viktigt att personen ligger blixtstilla. Filma sedan när personen går ur sängen. Dubbelexponera sedan dessa, det vill säga gör en halv övertoning mellan bilderna så att man både ser personen ligga i sängen och samtidigt resa sig upp. Man får en känsla av att själen lämnar kroppen.

Du behöver:

Kamera, stativ och redigering med övertoningsmöjlighet.

Dröm

Genom att överexponera bilden (solarisera, det vill säga släpp in för mycket ljus genom att öppna bländaren mer) kan man få en drömlik effekt. Använd då gärna ett diffusionsfilter som gör bilden mjukare.

Du behöver:

Kamera med manuell bländare (diffusionsfilter, filterhållare på kameran).

Specialeffekter du kan göra med rekvisita

Blod

Blod är en symbol för liv ochd död och kanske därmed också det mest vanliga tricket. Ett av de enklaste sätten är att blanda ihop mjöl och vatten i en flaska tillsammans med röd karamellfärg. Tillsätt mjöl för att göra blodet tjockare och vatten för att tunna ut det. Rör sedan om och njut.

Befinner du dig mitt i skogen och kanske glömt blodet hemma, så kan blåbär och körsbär fungera alldeles utmärkt som tillfälligt blod. Tänk dock på att det kan ge fläckar på kläderna som kanske inte går bort.

Du behöver:

Röd karamellfärg, mjöl, vatten och flaska att blanda i.


Vad tycker du om artikeln?
77
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.

6 kommentarer

  1. Leif
    Bra grejor!!!
  2. Tomas
    Tycker ni skulle haft med vertigoeffekten, som enligt mig är en de häftigaste som finns, eftersom man bara behöver en kamera som går att zooma på
    1 gillar detta
  3. Sabs
    Vertigoeffekten = det som här kallas perspektivförskjutning, dvs den effekt då man med kameran närmar sig objektet (tracking eller åkning). Det var exakt så Hitchckock gjorde den berömda vertigoeffekten, dvs han hade en kamera som gjorde en åkning samtigit som zoomen rörde sig i motsatt rikting. Effekten är att rummet ser ut att expandera. För vertigoeffekten behöver man ett rullstativ eller dolly eller steadycam eller bra steadyshot på kameran eller annars bara en stadig hand och zoom.
  4. Jakob
    Bra tips men dedär med blodet stämmer inte helt, eftersom man behöver gul karamellfärg också, annars blir blodet mera rosa/lilaaktikt än rött
    1 gillar detta
  5. Richard
    Lättaste sättet att göra blod på är att blanda sirap med vatten och ha i röd karamell färg. Blir perfekt!
  6. Pepe
    Kul tips, men körsbär...i skogen...?
    1 gillar detta
Skriv kommentar