Visuella effekter du kan göra själv

Visuella effekter är alltid kul, speciellt om man kan göra dem själv istället för att studera dem i filmer. Här kommer därför ett antal tips om effekter du kan göra med enkla medel, bland annat direkt i och med kameran.

Men först vill jag påpeka att ingen film byggs upp kring effekter - även om många kan tro detta. Alla filmer har en dramaturgisk uppbyggnad. Passar inte effekten in i berättelsen ska den heller inte användas, oavsett cool den än kan vara!

Kameran

Perspektivförskjutning

Ett väldigt effektfullt kameratrick som innebär att man trackar in (går närmare) på motivet samtidigt som man zoomar ut - eller tvärtom. Om motivet dessutom springer framför kameran i exempelvis ett rum ger det känslan av att rummet blir större och personen fortsätter att springa - för att nå rummets slut. Personens storlek är densamma i hela tricket, men bakgrunden "dras ut" och blir större.

Du behöver:

Kamera samt något för att utföra en åkning (går även med "handåkning").

Oskärpa

En oskarp bild behöver inte vara en dålig bild. Men den måste vara tydlig! Om man filmar ur någon persons synvinkel (subjektivt) kan oskärpa ge antydan om att personen är yr i huvudet, eller kanske full. Om någon dessutom står och pratar, kan skärpan ligga bakom denne, i väntan på att det ska dyka upp någonting bakom personen, där skärpan ligger.

Du behöver:

Kamera med manuell skärpeinställning.

Skärpedragning

Att ändra skärpan så att den ligger på en meters håll och sedan "förflyttar" sig till tio meters håll. Ger ett bra djup i bilden.

Du behöver:

Kamera med manuell skärpeinställning.

Omkring kameran

Kör bil stillastående

Om man ska filma en bil som kör omkring kan det vara lite problematiskt att få snygga bilder, speciellt närbilder, på föraren. Men det löser man enkelt med lite gamla Hollywood tricks!

Ställ bilen på det ställe där bilfärden utspelar sig. Sätt upp en torklinda vid sidan av bilen (glöm inte att ta ner tvätten!) så att den ger reflexer i framrutan. Tejpa fast kvistar och grenar m.m. för att rekonstruera trädgrenar. Så var det klart! Snurra sedan runt torklindan så att den ger reflexer av kvistarna på rutan. Använd helst närbilder framifrån för att inte avslöja tricket. Se också till att grenarna syns - och inte torklindan.

Du behöver:

Torklinda, grenar/kvistar, tejp.

Känningsbild

En klassiskt thrillervinkel som uppnås då något i förgrunden anas i bildkanten. Till exempel ser man en persons axel väldigt suddigt (kort skärpedjup) i förgrunden. Koncentrationen och fokus av bilden ligger dock längre fram där huvudobjektet uppträder - som när offret i filmen springer omkring planlöst och mördaren (vars axel endast syns) väntar på att ingripa. Ger oftast en olustig känsla i magen, därav namnet känningsbild.

Du behöver:

Kamera, manuell skärpeinställning, förslagsvis teleobjektiv.

Slå sönder kameran

Visst kan det vara häftigt om man använder en subjektiv bild vid ett slagsmål? Ännu bättre blir det om kameran får sig en rejäl omgång, i form av en käftsmäll. Men samtidigt vill man inte slå sönder kameran som kostar ett antal kronor. Då finns det bara ett sätt att göra: använd speglar!

Genom att filma spegeln kan exempelvis en spark mot spegeln ge känslan av att man sparkar mot kameran. Se dock till att klippa precis innan spegeln går sönder, så att inte tricket avslöjas. Om du har tillgång till, så kan du spegelvända bilden i redigeringen och därmed få en korrekt avbild av händelseförloppet.

Du behöver:

Kamera och spegel.

Under vatten

Nej, du behöver ingen undervattenskamera eller en tank fylld med vatten för att lyckas med detta. Allt du behöver är en genomskinlig plastskiva som du kan hälla vatten på. Filma sedan över- eller under ifrån, vilket ger känslan av att befinna sig under vattnet.

Du behöver:

Kamera, transparent plastskiva och vatten.

Personer trollas fram

Man kan använda stativet till trickfilmning. Förbered en tagning av t.ex. ett tomt rum och lås stativhuvudet. Filma rummet under några sekunder. Vänta sedan tills någon kommer in i rummet och återuppta tagningen - det kommer att se ut som om personen på ett magiskt sätt ha förtätats i rummet.

Du behöver:

Kamera och stativ.

Personer "tonas upp" från intet

Precis som "Personer trollas fram" fast mer avancerad. Ställ kameran på stativet och filma exempelvis av ett rum. Vänta tills någon går in i rummet igen och sätt på kameran igen. När materialet sedan redigeras gör du en övertoning från tagning 1 (tomt rum) till tagning 2 (rum med person). Då kommer personen se ut att på ett mystiskt sätt ha tonats upp från ingenting.

Du behöver:

Kamera, stativ och redigering med övertoningsmöjlighet.

Själen går ur kroppen

Filma av en person som ligger i en säng. Filma sedan när personen går ur sängen. Dubbelexponera sedan dessa, dvs gör en halv övertoning mellan bilderna så att man både ser personen ligga i sängen och resa sig upp.

Du behöver:

Kamera, stativ och redigering med övertoningsmöjlighet.

Dröm

Genom att överexponera (solarisera) bilden kan man få en drömlik effekt. Använd då gärna ett diffusionsfilter som gör bilden mjukare.

Du behöver:

Kamera med manuell bländare (diffusionsfilter, filterhållare på kameran).

Rekvisita

Blod

Förmodligen det mest vanliga tricket! Ett av de enklaste sätten är att blanda ihop mjöl och vatten i en flaska tillsammans med röd karamellfärg. Tillsätt mjöl för att göra blodet tjockare och vatten för att tunna ut det. Rör sedan om och njut!

Du behöver:

Röd karamellfärg, mjöl, vatten och flaska att blanda i.

Befinner du dig mitt i skogen och kanske glömt blodet hemma, så kan blåbär och körsbär fungera alldeles utmärkt som tillfälligt blod. Tänk dock på att det kan ge fläckar på kläderna som kanske inte går bort.

Sätt betyg

72

6 kommentarer

 1. Tomas
  Tycker ni skulle haft med vertigoeffekten, som enligt mig är en de häftigaste som finns, eftersom man bara behöver en kamera som går att zooma på
 2. Sabs
  Vertigoeffekten = det som här kallas perspektivförskjutning, dvs den effekt då man med kameran närmar sig objektet (tracking eller åkning). Det var exakt så Hitchckock gjorde den berömda vertigoeffekten, dvs han hade en kamera som gjorde en åkning samtigit som zoomen rörde sig i motsatt rikting. Effekten är att rummet ser ut att expandera. För vertigoeffekten behöver man ett rullstativ eller dolly eller steadycam eller bra steadyshot på kameran eller annars bara en stadig hand och zoom.
 3. Jakob
  Bra tips men dedär med blodet stämmer inte helt, eftersom man behöver gul karamellfärg också, annars blir blodet mera rosa/lilaaktikt än rött
 4. Richard
  Lättaste sättet att göra blod på är att blanda sirap med vatten och ha i röd karamell färg. Blir perfekt!
 5. Pepe
  Kul tips, men körsbär...i skogen...?

Skriv kommentar