Vad kostar filmutrustning?

Vad kostar utrustningen om man vill göra en film?!


Det beror precis på vad för film man vill göra. En svensk långfilm ligger på ungefär 15-20 miljoner kronor, men man kan också göra filmer med gott resultat som är producerade på nollbudgetvillkor. Man använder vad man har och gör film av det. Det viktigaste när man ska göra film är naturligtvis en kamera.

Kamera kan man ibland fixa från släkt och vänner, annars kan man vända sig till ett resurscentrum för film för att få hjälp med filmgrejer. Fritidsgårdar och skolor kan också hjälpa till ibland.

Det är jättebra om man kan låna grejer, för annars blir det ganska dyrt. Om man ska köpa en ny kamera kostar en miniDV runt 15 000 kronor. Ett bra Manfrotto-stativ 1 500 kronor och en mikrofon att sätta på kameran cirka 1 000 kronor. En redigeringsdator från Apple med iMovie 12 000 kronor. Totalt cirka 30 000 kronor. Så det är självklart trevligt så länge man kan få låna grejerna.

Vad som ofta krävs för att du ska få låna grejer är att du arbetat lite med filmidéen. Skrivit ett synopsis, där du beskriver filmen på ett halvt A4. Tänk också igenom vem som ska se filmen, om det är dina kompisar eller en tv-publik. Så att du kan anpassa handlingen i filmen så publiken förstår den. Om du har skrivit ett helt manus när du pratar med resurscentrumet första gången så är det självklart bra.

Så i stället för att tömma sparkontot, ta och kolla med ett resurscentrum i din närhet!
Vad tycker du om svaret?

4 svar

 1. jimmy lundqvist
  hej jag undrar om man kan sätt en film lins på en minidv kamera? alltså linsen som gör att materialet ser mer film aktigt ut. och vad en sådan lins skulle kosta?
 2. Tito
  Jag undrar om ni vet någon bra hemsida som säljer film utrusting.

  Vad rekomenderar ni?
 3. linus
  scandinavianphoto är bra. när det gäller ljud så har tyska/svenska sidan thomann.se billiga och bra grejer.
 4. valle
  finns det bra data program som man kan göra filmer med att köpa för ett hyfsat pris till acer eller hp mm.
Skriv ett eget svar