Synopsis, outline och treatment

Synopsis, outline och treatment är tre format som i princip används för att sammanfatta filmen. Synopsis är det första steget med filmens berättelse sammanfattad på någon sida, medan ett treatment beskriver filmen på 10-20 sidor. Det finns ett fjärde, pitch, och det är en väldigt kort sammanfattning av filmen, från början till slut, som oftast framförs muntligt.

Synopsis

En synopsis (ibland även kallat synops) är en kortfattad beskrivning av filmen som skrivs före filmmanuset. I den förklaras huvuddragen i historien och hur den är tänkt att berättas. Det är viktigt att man inte hoppar över synopsisskrivandet före manuset, för det är i synopsisen man ser om historien verkligen håller. Man vet då precis i vilken ordning händelserna utspelar sig i historien när man sitter med manuset.

En synopsis skrivs på ungefär en A4-sida, högst två. Om man vill kan man göra en synopsis mer utförlig med målgrupp, syfte och så vidare, som visar hur och varför man tänkt göra filmen, men det är ganska sällan det skrivs i en synopsis. Om det är bra skrivet ska läsaren nästan kunna se den färdiga filmens handling framför sig.

Outline och treatment

En outline däremot är en mer utförlig synopsis där man beskriver handlingen och dess huvudpersoner närmare. Det finns dock ingen dialog så här långt.

Steget efter outline är en så kallad treatment som innehåller detaljerade anvisningar före själva inspelningsmanuset. Ett treatment är oftast 10-20 sidor och berättar filmens historia i löpande text eller punktform, och ger överblick över hur manusförfattaren har strukturerat historien. Prov på dialog kan förekomma inom citationstecken.

Outline och treatment används i större produktioner där kravet på berättandet är höga.

Exempel på synopsis

Här är ett relativt absurt exempel på ett synopsis, men som i alla fall illustrerar dess funktion.

Titel: Sätt sprätt på en miljon.

Syfte: Med den här filmen har vi tänkt att visa hur fel det kan gå när man har mycket pengar.

Budskap: Pengar gör folk giriga.

Form: Spelfilm.

Målgrupp: Filmen ska göras för ungdomar, och då ska vi använda oss av ett snabbt klippningstempo, pumpande hög technomusik och mycket svordomar.

Längd: 5 minuter.

Filmen börjar med bilder på två killar i 30-årsåldern, Anders och John. De sitter framför TV:n med varsin tipskupong. Nyhetsuppläsaren ger den rätta tipsraden. Anders som skriker rakt ut - han har vunnit. Anders åker genast in för att inkassera kupongen och köper samtidigt en ny bil till sin fru och sig själv.

Dagen efter knackar två stora män iklädda svart polisuniform. De går raka vägen in efter att ha visat sina brickor och tar TV:n och bilnycklarna och försvinner igen. Anders ringer John och berättar vad polisen har gjort. John skrattar och säger: Där fick du för att du inte delade med dig!

Sätt betyg

186

14 kommentarer

 1. Anonym
  Jag tänkte på synopsis exemplaret.Att kanske man skulle kunna vara mer specifik om b.l.a hur han tar eller stjäl kupongen från sin kompis,om han ändå hade kupongen hela tiden. Jag tänkte bara att man kanske skulle vara mer vaksam speciellt när man skriver en synopsis. För det första så ska sypnosen hjälpa dig så mycket som möjligt för att kanske inte missa viktiga detaljer som kanske inte tycks märka, men som utgör en stor skillnad hos mer erfarna ögon. Och för det andra så är det ju trots allt i det sammanhaget när han stjäl kupongen att just själva överraskningen kommer ifråga. /Ivan
 2. Anonym
  Vad jag förstår av synosisexemplet så stjäler han inte alls kupongen. Det står att de har en varsin. Eller? Annars var det ju en ide som gav en extra förhöjning av girighets faktorn.
 3. Anonym
  Lite små typos i texten. :$
 4. catherine
  Visa exempel på ett kvalitativt treatment.
 5. anderssons film
  Ja tycker det var en bra synopsis. Den gav verkligen inspiration.
 6. Olle
  Bra hjälp i ett skolarbete där vi själva skulle skriva en synopsis inför ett filmprojekt. Tack
 7. Colin Nuttey
  Nu när jag har all denna information ska jag skriva filmmanusets motsvarighet till atombomben! Mitt manus kommer få hela världen att darra och alla skall tillbe mig! Mohahaha!
 8. spielbergdenstore
  Är det inte en ganska vital del även i en synopsis att förklara Varför poliserna tog TVn och nycklarna? Eller blev Anders helt enkelt rånad av 2st poliser?

  Hur som helst, idén och upplägget på synopsisexemplet framgår tydligt.
 9. Sofia
  Bra synopsis! Men jag skulle gärna se ett exempel på ett treatment.
 10. Anna
  Jättebra tips som man verkligen får tacka för. Skulle läst allt på dessa sidor innan jag sökte till DI :S hihi..
 11. Fredrik Lindqvist
  Det finns ett komplett treatment från manusarbetet med filmen KÄRRINGEN DÄRNERE att se som exempel på:

  http://www.manusgruppen.se/manus/treatment.htm

  Mer om poängen att arbeta med treatment kan man se i inledningen av kapitlet "Från idé till manus" i boken ATT SKRIVA FILMMANUS på:

  http://www.attskrivafilmmanus.se/Utdrag/Kap9_ram.htm

  /fredrik
  adastra media
 12. Ballong
  bra synopsis men du glömmde en punkt Rekvesita men hjälpte mig att komma ihåg ändå :)
 13. anonyn
  det framgår ju faktiskt inte att de två männen är poliser, de är iklädda polisuniform. Det är väl så att vännen har ordnat med dessa killar och det hela är ett skämt.

  tack för bra tips.
 14. Hbgfilm
  Tack för tipset. Det var mycket intressant , nu kan jag skriva ner mina egna synopsis. Jag har flera film idéer som står & väntar på att skrivas. Så nu börjar jag med min första & följer era råd om hur man ska skriva. Detta ska bli kul.

Skriv kommentar