Synopsis, outline och treatment

3 min

Synopsis, outline och treatment är tre format som i princip används för att sammanfatta en film. Synopsis är det första steget med filmens berättelse sammanfattad på någon sida, medan ett treatment beskriver filmen på 10-20 sidor. Det finns ett fjärde, pitch, och det är en väldigt kort sammanfattning av filmen, från början till slut, som oftast framförs muntligt när man söker pengar.

Synopsis

En synopsis (ibland även kallat synops) är en kortfattad beskrivning av filmen som skrivs före filmmanuset. I den förklaras huvuddragen i historien och hur den är tänkt att berättas. Det är viktigt att man inte hoppar över synopsisskrivandet före manuset, för det är i synopsisen man ser om berättelsen verkligen håller. Man vet då precis i vilken ordning händelserna utspelar sig i historien när man sitter med manuset.

En synopsis skrivs på ungefär en A4-sida, högst två. Om man vill kan man göra en synopsis mer utförlig med målgrupp, syfte och så vidare, som visar hur och varför man tänkt göra filmen, men det är ganska sällan det skrivs i en synopsis. Om det är bra skrivet ska läsaren nästan kunna se den färdiga filmens handling framför sig.

Outline

En outline däremot är en mer utförlig synopsis där man beskriver handlingen och dess huvudkaraktärer närmare. Det finns dock ingen dialog så här långt.

Treatment

Steget efter outline är en så kallad treatment som innehåller detaljerade anvisningar före själva inspelningsmanuset. Ett treatment är oftast 10-20 sidor och berättar filmens historia i löpande text eller punktform, och ger överblick över hur manusförfattaren har strukturerat historien. Prov på dialog kan förekomma inom citationstecken.

Outline och treatment används i större produktioner där kravet på berättandet är höga.

Exempel på synopsis

Här är ett kort exempel på en synopsis som i fall illustrerar dess funktion:

Filmen börjar med bilder på två killar i 20-årsåldern, Anders och John. De sitter framför tv:n med varsin tipskupong. Nyhetsuppläsaren ger den rätta tipsraden. Anders skriker rakt ut - han har vunnit. Anders åker genast in för att inkassera kupongen och köper samtidigt en ny bil till sin fru och sig själv.

Dagen efter knackar två stora män iklädda polisuniform. De går raka vägen in efter att ha visat sina brickor och tar tv:n och bilnycklarna och försvinner igen. Anders ringer John och berättar vad polisen har gjort. John skrattar och säger: Där fick du för att du inte delade med dig!

Tips när du skriver synopsis

Enligt den amerikanska tidskriften Script Mag bör du tänka på följande när du skriver synopsis:

 • Begränsa din synopsis till en sida eller mindre.
 • Inkludera en mening eller två om din första scen.
 • Beskriv var historien utspelar sig och åtminstone huvudkaraktären.
 • Andra karaktärer kan introduceras, men gör inte synopsis för detaljerad.
 • Ta med de viktigaste konflikterna eller händelserna i berättelsen.
 • Skriv i presens (nutid) utom för händelser som kommer före berättelsen.
 • Länka synopsisparagrafer till varandra på ett logiskt sätt så att de har en röd tråd.
 • Skriv så att vem som helst kan förstå din berättelse.
 • Försök att övertyga din läsare om att din berättelse är intressant och skulle bli en bra film.
 • Inkludera en mening eller två om dina avslutande scener.
 • Låt din egen röst eller stil komma till tals i din synopsis.
 • Korrekturläs din synopsis så att den har korrekt grammatik.

Vad tycker du om artikeln?
207
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


15 kommentarer

 1. Anonym
  Jag tänkte på synopsis exemplaret.Att kanske man skulle kunna vara mer specifik om b.l.a hur han tar eller stjäl kupongen från sin kompis,om han ändå hade kupongen hela tiden. Jag tänkte bara att man kanske skulle vara mer vaksam speciellt när man skriver en synopsis. För det första så ska sypnosen hjälpa dig så mycket som möjligt för att kanske inte missa viktiga detaljer som kanske inte tycks märka, men som utgör en stor skillnad hos mer erfarna ögon. Och för det andra så är det ju trots allt i det sammanhaget när han stjäl kupongen att just själva överraskningen kommer ifråga. /Ivan
 2. Anonym
  Vad jag förstår av synosisexemplet så stjäler han inte alls kupongen. Det står att de har en varsin. Eller? Annars var det ju en ide som gav en extra förhöjning av girighets faktorn.
  1 gillar detta
 3. Anonym
  Lite små typos i texten. :$
 4. catherine
  Visa exempel på ett kvalitativt treatment.
 5. anderssons film
  Ja tycker det var en bra synopsis. Den gav verkligen inspiration.
 6. Olle
  Bra hjälp i ett skolarbete där vi själva skulle skriva en synopsis inför ett filmprojekt. Tack
 7. Colin Nuttey
  Nu när jag har all denna information ska jag skriva filmmanusets motsvarighet till atombomben! Mitt manus kommer få hela världen att darra och alla skall tillbe mig! Mohahaha!
 8. spielbergdenstore
  Är det inte en ganska vital del även i en synopsis att förklara Varför poliserna tog TVn och nycklarna? Eller blev Anders helt enkelt rånad av 2st poliser?

  Hur som helst, idén och upplägget på synopsisexemplet framgår tydligt.
  1 gillar detta
 9. Sofia
  Bra synopsis! Men jag skulle gärna se ett exempel på ett treatment.
 10. Anna
  Jättebra tips som man verkligen får tacka för. Skulle läst allt på dessa sidor innan jag sökte till DI :S hihi..
 11. Fredrik Lindqvist
  Det finns ett komplett treatment från manusarbetet med filmen KÄRRINGEN DÄRNERE att se som exempel på:

  http://www.manusgruppen.se/manus/treatment.htm

  Mer om poängen att arbeta med treatment kan man se i inledningen av kapitlet "Från idé till manus" i boken ATT SKRIVA FILMMANUS på:

  http://www.attskrivafilmmanus.se/Utdrag/Kap9_ram.htm

  /fredrik
  adastra media
 12. Ballong
  bra synopsis men du glömmde en punkt Rekvesita men hjälpte mig att komma ihåg ändå :)
 13. anonyn
  det framgår ju faktiskt inte att de två männen är poliser, de är iklädda polisuniform. Det är väl så att vännen har ordnat med dessa killar och det hela är ett skämt.

  tack för bra tips.
 14. Hbgfilm
  Tack för tipset. Det var mycket intressant , nu kan jag skriva ner mina egna synopsis. Jag har flera film idéer som står & väntar på att skrivas. Så nu börjar jag med min första & följer era råd om hur man ska skriva. Detta ska bli kul.
 15. zeynep
  jag fattar ingenting av er text hallå ni måste skriva en bättre förklaring
Skriv kommentar