Pitcha din film för filmproducenten

2 min

En pitch kommer som du kanske förstår från engelskan och är en väldigt kort beskrivning av den film du vill göra. Att pitcha innebär att man presenterar sin idé, på cirka 5-7 minuter, inför en filmkonsulent eller filmproducent för något större bolag. Det gäller att övertyga dem att det är din film de ska producera. Men hur?

Inför en pitch

Det första du bör kontrollera är att din pitch tar upp följande frågor:

 • Vad får historien att börja?
 • Vad får det för effekt och utveckling?
 • Hur avslutas berättelsen?

När man berättar en pitch bör man vara väldigt konkret. Vackra och fina ord kan lura en amatör men en van filmproducent vet vad som går att göra film av. En mening som "en hjälte som slåss för människans rättigheter och räddar jorden från undergång" låter ju jättebra men är väldigt abstrakt, vagt och kan i stort sett handla om vad som helst.

Annars handlar det i stort sett bara om att presentera pitchen från början till slut - väldigt, väldigt kortfattat. Ibland kallas det "elevator pitch", det vill säga du ska kunna presentera din pitch under den tiden det tar för dig att åka hiss. Och det är ju inte speciellt lång tid.

Förberedelser

Första regeln är naturligtvis att man ska komma i tid - gärna lite innan så att man hinner lugna ner sig och tänka igenom innehållet.

När man väl sitter där framför personen ifråga måste man vara väl förberedd. Lär dig historien i stora drag utantill, så att du slipper titta igenom dina papper varje gång du ska svara på en fråga. Många producenter och konsulenter bryr sig inte om att du har det på papper utan vill istället höra dig berätta filmen.

Lär dig även karaktärerna utantill, så att du kan förklara deras utveckling genom hela historiens gång. Budskapet, premissen, är också väldigt viktigt att tänka igenom innan mötet. Varför vill du egentligen göra den här filmen och vad vill du berätta med den?

Testa din berättelse på vänner

Berätta din filmberättelse för några kompisar. Dels så övar du dig på att berätta den, dels så ser du om de är intresserade av den. Är målgruppen någon annan, till exempel pensionärer kan du berätta historien för dem och så vidare. Säger de "och vad händer sen?" kan du vara säker på att historien är fängslande och att de vill höra mer (såvida de inte försvinner spårlöst från platsen).


Vad tycker du om artikeln?
25
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


4 kommentarer

 1. en som letar info
  amatörmässigt.. låter som om man ska redovisa ett projekt i grundskolan...
 2. Alberg von essen
  Kan du göra det bättre själv då?
 3. Freddy Boy
  Då skulle man väl inte söka info...?
  Håller faktiskt med "en som letar info".
  Den som söker infon kanske är vuxen
  och vill börja skriva filmmanus.
 4. Fredrik Johansson
  Hej!

  Hur bör man göra rent konkret för att få till en pitch med en produktionsbyrå? Kommer de inte begära in en synopsi först?
Skriv kommentar