Vilken är den första gayfilmen?

Jag och min kompis är mitt uppe i ett skolarbete om kärlek på film men vi har fastnat. Så vi undrar vilken var de första filmerna där det förekom homosexuella par, män i den ena och kvinnor i den andre, eller båda i en?


En väldigt svår fråga men såna älskar vi här på Voodoo Film! Jag har letat och frågat runt lite och det är förmodligen (kan inte säga att jag 100 % säker) stumfilmen A Florida Enchantment (1914) som skulle kunna kvalificera som den första gayfilmen eller i alla fall den första transvestitfilmen. Själv har jag inte sett den men läst att den handlar om en kvinna som tar ett par exotiska piller som gör att hon får ett manligt sexuellt beteende. Hon blir intresserad av kvinnor men för att kunna hoppa i säng med dem så klär hon ut sig till man. Visst låter det helt snurrigt men nu så är detta en liten harmlös knäpp komedi och nog inget alls att hetsa sig upp sig för.

Andra tidiga filmer man får fram på IMDb om man slår på ordet homosexualitet är:

Anders als die Andern (1919)
Aus eines Mannes Mädchenjahren (1918)
Le Ménage du Madame Butterfly (1920)
The Soul of Youth (1920)

Men jag förstår att ni kanske inte vill ha tips på gamla stumfilmen som näst in till för att inte säga omöjliga att få tag på och se. Här är några tips på kända filmer som på ett eller annat sätt behandlar ämnet homosexualitet. Fallet Barret (Victim, 1961), Oss Pojkar Emellan (The Boys in the Band, 1970), Den Hängande Trädgården (The Hanging Garden, 1997), Happy Together (Cheun gwong tsa sit, 1997) och Boys Don't Cry (1999). Den hyllade brittiska TV-serien Queer as Folk (1999) är väl bland det bästa som gjorts om homosexualitet.

Om ung homosexualitet hittar jag Beautiful Thing (1996), Lost and Delirious (2001) eller varför inte svenska Fucking Åmål (1998).

Jag kan även rekommendera dokumentären The Celluloid Closet (1995) som precis handlar om historien om homosexuella och lesbiska i filmens värld.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar