Filmhistoria
Bröderna Lumière uppfann filmen 1895 och Thomas Alva Edison uppfann filmkameran. Läs hur det gick till och vad som hände sedan.
Artiklar om filmhistoria
Svenska filmcensurens historia
Statens biografbyrå har i hundra år sett till att vi enbart fått se filmer som uppfyller "god sed". Den svenska filmcensuren började sin historia 1905 och har inte gjort något ingripande sedan filmen Casino 1995.Filmens historia - del 3 (1959-nutid)
Filmhistoria och filmvetenskap: franska nya vågen, internationell film, dokumentärfilm och filmer från Asien. Från 1959 till dagens datum har filmmediet utvecklats väsentligt. Sista delen av tre i en serie om filmens historia.Filmens historia - del 2 (1927-1958)
Filmhistoria och filmvetenskap: från ljudfilmens genombrott, genom neorealismen och färgfilmen fram till den franska nya vågen.Filmens historia - del 1 (1895-1926)
En artikelserie om filmhistoria och filmvetenskap. Den 28 december 1895 brukar ses som filmens födelsedag. På Grand Café i Paris visade bröderna Auguste och Louis Lumière flera enminutsfilmer, bland annat Ett tåg anländer till La Ciotat (1895) och Arbetarna lämnar Lumières fabrik i Lyon (1895). De spektakulära filmbilderna var ett resultat av den uppfinningsrikedom och framtidstro som präglat i stort sett hela 1800-talet.Vill du skriva för oss?
Kontakta ossNyheter om filmhistoria
40 dokumentärer du bör se
Stockholms filmfestival pågår för fullt. Nyhetsmagasinet Fokus tipsar därför om 40 klassiska dokumentärfilmer du bör se.Ny tv-serie: Scenerna som förändrade filmen
I åtta tv-program från Utbildningsradion får vi följa med bakom kameran på filmhistoriens största klassiker.Hollywoods historia på 9 minuter
Hur blev Hollywood egentligen Hollywood? Och varför blev en vadslagning om 25 000 dollar starten på den moderna filmindustrin?Programmen som förändrade tv
Gillar du tv? Se då denna dokumentärserie i åtta delar om hur tv-mediet har förändrats genom åren. Till exempel dokusåpan som ingen annan än Sverige trodde på.Filmklippningens historia - från filmens födelse och framåt
I den här videon får du se 14 minuter av hur filmklippningen gick till när filmen föddes.Evil Ed - svensk splatterfilm som fått stöd från staten
Har Svenska filminstitutet gett pengar till splatterfilm? Det har faktiskt hänt. Evil Ed är en svensk splatterfilm som chockerade etablissemanget på 1990-talet.Färgfilm från 1901 hittad - skriver om filmhistorien
Tidigare har 1909 varit året med det första lyckade försöket att spela in färgfilm. Nu skrivs filmhistorien om sedan en ny färgfilm upptäckts.Vet du något vi borde skriva om?
Bidra med nyhetFrågor om filmhistoria
Hittar du inget svar på din fråga?
Ställ en egen frågaBöcker om filmhistoria




Länkar om filmhistoria
Film Sound Sweden
filmsoundsweden.seIntresseförening för yrkesverksamma inom ljudproduktion har en intressant hemsida med filmhistoria (med fokus på ljud). Leta efter "Backspegel" på hemsidan.
Filmarkivet
filmarkivet.sePå filmarkivet.se har du möjlighet att se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven som nu tillgängliggörs på nytt; främst kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle. Filmarkivet drivs av Svenska filminstitutet och Kungliga biblioteket.
Filmens historia på Tekniska museet
https://www.tekniskamuseet.se/samlingar/film-och-ljudFilmtekniken är en kombination av bildprojicering, förmågan att visa bilder snabbt i följd, fotografering, den transparenta rullfilmen med mera. Tekniska museet beskriver filmens historia och visar upp en rad föremål.
National Media Museum
nationalmediamuseum.org.ukEtt museum bara om film, foto och media som finns i Bradford, Storbritannien. Museet har över 3,5 miljoner historiska objekt fördelade på åtta våningsplan. På hemsidan finns också mycket av intresse.
Öppet arkiv
oppetarkiv.seSVT:s öppna arkiv innehåller hela program och serier från den svenska tv-historien. I arkivet finns dramaserier, barn- och underhållningsprogram, dokumentärer och program inom fakta, sport och kultur.
Svensk filmdatabas
svenskfilmdatabas.seDen svenska motsvarigheten till IMDb (Internet Movie Database) innehåller alla svenska långfilmer, kortfilmer och dokumentärfilmer.
SVT Dokumentär
svt.se/dokumentarSVT visar dokumentärfilmer från alla världens hörn.