Filmskaparlinjen

Filmskaparlinjen är en ettårig eftergymnasial utbildning på heltid inom teater, film och skrivande.

Du får lära dig den traditionella berättarkonsten och dramaturgin, inklusive modern film- och teaterhistoria. Därefter får du göra en egen produktion. I utbildningen ingår att prova på olika yrkesroller via konkreta filmövningar. I slutet av kursen görs en omfattande slutfilmproduktion.

Läsåret är indelat i fyra perioder:

  1. Berättandet. Grundläggande dramaturgi från Aristoteles till Hollywood med praktiska övningar och teori, exempel och filmtittande. Perioden avslutas med ett filmprojekt under två veckor.

  2. Dokumentärfilm. Teori, filmvisning och diskussioner varvas med praktiska övningsuppgifter och ett dokumentärfilmsprojekt.

  3. Gestaltning av visioner. Skådespeleri, regi, scenografi, ljussättning med mera. Konstfilm, performance och andra gränsöverskridande former berörs också. Perioden avslutas med en praktikperiod eller ett kort projekt.

  4. Större filmprojekt. Ett större filmprojekt samt planering och genomförande av en filmfestival på Cnema, där ett urval av årets arbeten presenteras tillsammans med andra filmer.

Kursen leds av pedagoger med lång erfarenhet från teater och filmbransch och med bakgrund som producenter, regissörer, manusförfattare och fotografer. Utbildningen har sin grund i berättandet inom både dokumentär och fiktion.

Postadress
Filmskaparlinjen
Marieborgs folkhögskola Marieborgsvägen
601 16 Norrköping

Kontakta
011-21 96 00