4,5 miljoner till kvinnliga regissörer med nytt långfilmsstipendium

Det görs för få långfilmer av kvinnor. Det tycker Stockholms filmfestival som nu startar ett långfilmsstipendium enbart för kvinnor.

Bakom initativet står förutom Stockholms filmfestival även Svenska filminstitutet, Telia och Resursföretagen för film & TV i Sverige, där Telia går in med mest pengar.

Stipendiet ska ges till en svensk kvinnlig regissör i början av sin karriär som ska få möjligheten att förverkliga en långfilm.

Stockholms filmfestival delar förvisso redan ut stipendiet 1 km film till kortfilmer, men långfilmsstipendiet är tänkt att aktivt lyfta fram kvinnliga regissörer. Under tre år går de fyra organisationerna in med sammanlagt 4,5 miljoner kronor.

- Vi delar våra samarbetsparters entusiasm för stipendiet och ser här en bra möjlighet, att tillsammans med Filminstitutets övriga insatser för att öka andelen kvinnliga regissörer, ytterligare förstärka vårt mål att få till stånd en jämnare könsfördelning i regiyrket, genom att endast bjuda in kvinnliga filmskapare att söka, säger Lars G. Lindström, långfilmskonsulent på Svenska filminstitutet.

Under juni kommer mer information om hur ansökningen går till och vinnaren presenteras under filmfestivalen i november. Resultatet ska sedan premiärvisas under festivalen 2012.

8 kommentarer

  1. Kalle
    Jag tycker det är bra med dessa stöd som sedimenterar att kvinnor bara kan om man ger dom extra hjälp.

    Vem hade kunnat ana att lösningen på diskrimnering är diskriminering?

    Enligt filmsverige så är det visst könet som har störst påverkan på kvaliten av filmer, ålder, etnicitet, utbildning, religion, osv. verkar inte påverka nått, är bara könet som avgör om man är bra eller inte. Tyvärr är det bara könsdiskriminering man behöver oroa sig för i fina Sverige. För man är duktig på att poängtera att det är den enda saken som ska vara 50-50 eller liknande.

    I min årskurs här i Australien så är det färre kvinnor än män, men det är mer kvinnor "per capita" som får göra sina slutfilmer, och det handlar inte om att de får chansen för de är kvinnor, utan de får chansen för de är bättre.

    Men jag antar det är bättre med att byta ut ett system där hemma i Sverige att man får jobb baserat på kön till ett system där man får jobb baserat på ett annat kön. Omväxling förnöjer.
  2. Henke
    Kanske dags att satsa på könsbyte då, det verkar ju löna sig i dessa tider. Skämt åsido så tycker jag att det är alldeles hopplöst och rent utav idiotiskt, alla typer av stipendium för att "skapa" eller underlätta jobb för diskriminerade folkgrupper är bara dumt utifrån många aspekter.

    Man ska ha lättare att få jobb för att man är kompetent, vilket ter sig naturligt, inte för att man är född som invandrare eller kvinna.

    Att Sverige hela tiden försöker hävda sig under den här helgonattityden tycker jag är mer självdestruktivt än konstruktivt i slutändan.
  3. Kent
    Skönt att kvalité inte är ett kriterium för bidrag.
  4. Beck
    Tänk när vi kommit så långt där den bästa idén vinner och inte vilket kön vi har. Trött på diskriminering av alla dess slag. Att utjämna diskriminering med en annan typ av diskriminering kan inte vara den bästa lösningen. Må bäste idé vinna oavsett etnicitet, kön eller annan mänsklig kategorisering.

    Satsa gärna pengar på bred basis för att stimulera ungdomars intresse för film. Ge resurser till utveckling, ledare och tekniklån så grupper som vanligtvis inte sysslar med film kan odla intresset. Vilka som senare lyckas bör baseras på helt andra aspekter än vad detta stipendium står för. Vad folk har för förpackning borde vara irrelevant.
  5. Anna
    Antar att stipendiet skyltas med mer för att locka fram fler kvinnor än att diskriminera (antar eller hoppas?) men förstår vad alla menar, men hey, jag ska inte klaga för jag är ju kvinna trots allt. Har som filmstuderande inte riktigt märkt av diskriminering av könet utan snarare ett mindre intresse av tjejer (är väl kanske 40/60 som mest?).

    Enda ''diskrimineringen'' var väl när vi skulle ha rast och spela basket och läraren vänder sig till de enda två tjejerna i klassen och frågar oss om vi KAN spela basket :P.
  6. StenR
    Jag tror diskrimineringen är densamma som i näringslivet, att män i hög position hellre rekryterar män än kvinnor. Faktum är ju att väldigt få långfilmer görs av kvinnor i de högsta kreativa positionerna och då är stimulans av denna sort bra, men det får inte bli så att producenter bara frågar en kvinnlig regissör om det finns extra pengar att hämta.

    Att satsa pengar på unga som vill göra film är väl det enda som man gör, det har ju gått så långt att man som vuxen inte kan söka kortfilmsstöd om man bor i Stockholmsregionen...
  7. trött
    Varför ingen man (eller upplyst kvinna) anmäler liknande ofog till jämo är för mig en gåta?
    Finns inget fog för dessa ojämställda utspel av fjäskande maktpersoner!

    "Ombudsmannen ska också i övrigt verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön med mera"

    Ska ta mig f..n söka medel och anmäla idioterna!
  8. Anders R  r Östlund
    Beck skrev:Tänk när vi kommit så långt där den bästa idén vinner och inte vilket kön vi har. Håller helt med och är också djävligt trött på denna åldersfixering och satsning på s.k lovande ungdomar. Hoppades och hoppas fortfarande att ideén och manus bedöms efter kvalite utan hänsyn till upphovsmakaren.
Skriv kommentar