Bara 8 procent såg en svensk film på bio

Av de svenska filmer som visades mellan april och september i år var "Beck - den svaga länken" den film som sågs av flest besökare. Men bara 8 procent av alla biobesök under det senaste kvartalet gjordes på svenska filmer.

Det är inte bara den svenska filmen som får dåligt med besök på Sveriges Biografer. Storfilmer som Harry Potter och Pirates of the Caribbean fick inte alls de besökssiffror som branschen hoppats på. Men det finns en stor skillnad. Amerikansk film står för 71,5 procent av marknadsandelarna på svenska biografer gentemot den svenska filmens futtiga 8 procent.

Det är Svenska Filminstitutet som har sammanställt statistiken för svenskarnas filmval. De senaste tio åren har statistiken visat att den svenska filmen står för 20 procent av marknaden. I våras såg det riktigt bra ut enligt institutet. Då gick man nämligen ut med nyheten att marknadsandel för svensk film låg på hela 35 procent.

- Det här är ett riktigt fint kvitto på att svensk film verkligen fått en bra start i år, och att vi i Sverige både kan göra filmer som når en stor publik och filmer som får väldigt fina recensioner sa filminstitutets vd Cissi Elwin då.

Med facit i hand kan man inte annat än konstatera av rusningen till den svenska filmen kommit av sig och nu snopet gömmer sig i decembermörkret.

Skriv kommentar