Canon 7D mot Arri Alexa

Hur stor exponeringslatitud har stillbildskameran Canon 7D mot Arris filmliknande videokamera Alexa? Bara ett sätt att få reda på det.

För att mäta exponeringslatituden har fotografen Nick Paton spelat in en sekvens av en färgkarta med de två kamerorna. Sedan har han i efterhand manipulerat med exponeringen, det vill säga ljusat upp respektive mörkat ned bilden. Det blir en tydlig illustration för att förstå varför Alexan kostar drygt en halv miljon kronor mer.

11 kommentarer

 1. Petter
  Äntligen, och återigen ÄNTLIGEN! Så att alla dessa så kallade "röd-gröna Macintoshare" förstår skillnaden på hårdvara och hårdvara, då 90% av Macintosh folket jag träffat, har en stark tendens att vara rädd för fördjupad videoteknik samt helheten av ljudteknik för film/video prod.

  Det är skillnad på en 35mm sensor och en 35mm sensor.
  Stort behöver inte alltid vara "bäst", det är så många steg innan videosignalen når sin end-point som skall spela roll i processen.

  Stort plus!
 2. carl
  Vad innebär dom här stop + och - 1 osv. Det var något han gjorde i datorn förstog jag?
 3. Peter Dahlgren
  Carl: F-stop (eller bara stop) är bländarsteg. "+ 3 stops" är alltså tre bländarsteg utöver normalexponering.

  http://www.voodoofilm.org/ordlista/term/bl%C3%A4ndartal
 4. Pontus w
  God afton Petter, skulle du inte kunna utveckla resonemanget kring de "röd-gröna Macintosharna". Avser du att med ditt inlägg klargöra för oss alla att Mac-användande (om du inte syftade på äpplen) är synonymt med sympatier för den politiska vänstern och som på grund av, för mig oförstålig, lokig således leder till teknisk inkompetens och okunskap avseende filmteknik?

  Mvh /Pontus w
 5. Matti
  Vänsterfolk köper PC och kör Avid. De gillar när saker hänger sig. I politik såsom teknik.
 6. Peder
  Petter är ute och cyklar... så klart!
 7. Pontus w
  Ja, jag tror dessvärre att både Matti och Petter cyklar omkring, runt runt i ring. Rent generellt och baserat endast på dessa två inlägg så skulle jag personligen, efter att ha tagit del av både herrarnas retorik, aldrig överväga att lägga min röst på ett parti placerat åt höger snarare än det motsatta.

  Lycka till med retoriken i fortsättningen och mvh /Pontus w
 8. klas
  Nu skriver ni väl fel ändå. Det här testet visar skillnaden i latitud EFTER exponering. Alltså en test över kompressionen. Han har filmat och sedan överexponerat i post.
 9. Peter Dahlgren
  Klas: Ja, det är precis vad som står i artikeln.
 10. klas
  Ja se där, står ju klart och tydligt när man läser artikeln ordentligt. Och vet vad exponeringslatitud betyder...
 11. peter m
  Nja, latituden visar hur mycket man kan över eller under exponera och sedan få tillbaka det till "normal" exponering i post.

  7d har således ca 1 steg latitud i överexponering medan Alexan har närmare 5 steg. Underexponeringen är svårare att se med den videokvalité som videoklippet har.

  Alexan kommer antagligen bli ännu bättre i detta avseende när RAW inspelningen blir aktiverad.
Skriv kommentar