Skådespelarförbund varnar för amerikansk agentur
Foto: Thomas Wolf

Skådespelarförbund varnar för amerikansk agentur

Amerikanska CIA Multinational Corporation försöker värva nordiska skådespelare. Nu varnar danska skådespelarförbundet för företaget.

Den som drömmer om en skådespelarkarriär i Hollywood kan få hjälp av en agent som knyter kontakter med filmproducenter och andra som castar skådespelare till film.

Det amerikanska företaget CIA Multinational Corporation försöker värva skådespelare i Norden för en internationell filmkarrirär i Hollywood. Men nu varnar danska skådespelarförbundet för företaget.

Flera danska skådespelare säger att de känner sig lurade av företaget, rapporterar Dagens Nyheter. Skådspelarna som ingått avtal med företaget betalar 35 000 svenska kronor för bland annat rådgivning och showreel, och företaget kräver också 20 procent av alla framtida inkomster från skådespelaren.

– Jag gör inte något fel. Jag försöker bara att hjälpa skådespelarna och ge dem en möjlighet till att människor ska tro på deras talang, som också vi tror på, säger CIA Multinational Corporations styrelseordförande Max Forzan till Danmarks radio.

Julia Reinhard, jurist på svenska Teaterförbundet för scen och film, säger dock att det "låter som en typ av lurendrejeri", till Dagens Nyheter, och att avtalet i praktiken innebär att man får betala för att jobba som skådespelare.

Läs mer hos Danmarks radio: Amerikansk firma udnytter unge skuespilleres drømme om Hollywood.

Skriv kommentar