Efter digitalisering - fler visningar men färre filmer
Foto: David Hall

Efter digitalisering - fler visningar men färre filmer

För några år sedan bestämdes att alla biografer i Sverige ska bli digitala. Efter digitaliseringen har det blivit fler visningar, fast med färre filmer.

En fördel med digitala tekniken är att samma film enkelt kan visas i flera salonger samtidigt (på samma biograf). Det gör att det samtidigt blir svårare för mindre filmer att ta sig in i biograferna när alla salonger redan är upptagna.

Filmer från USA är vinnarna, europeiska filmer är förlorare. De europeiska filmerna är oftast inspelade på 35 mm och får därför svårare att nå det svenska utbudet när de inte har några digitala kopior.

Resultatet presenteras i en rapport som Svenska filminstitutet beställt.

Torkel Stål, som tagit fram rapporten, menar att digitaliseringen inte har gjort det bättre.

1 kommentar

  1. Kalle
    Fattar inte varför 35mm borde vara något problem, normalt sett så skannar man ju och kör en DI på det. Annars är det inte så svårt eller dyrt att köra mastern i en scanner för att få 2K eller 4K, inte speciellt dyrt heller (iaf 2K). Jag gjorde en kortfilm för två år sen och skanna i 2K, 110 min råmaterial kosta runt 10-20 tusen kronor.

    Poängen är att nu för tiden så är det mer en lyx att få filma på film, då det är dyrare. Så som sagt, fattar inte hur man har budget för 35mm film men inte för att sen skanna och göra DCPs. Känns mer som att det är andra orsaker...
Skriv kommentar