Filminstitutet får nya filmkonsulenter

Svenska Filminstitutet har utsett tre nya filmkonsulenter som alla börjar den 1 januari 2006, samtidigt som det nya filmavtalet träder i kraft.

Peter "Piodor" Gustafsson är ny långfilmskonsulent och ersätter Per Nielsen.

Peter Gustafsson är verksam som producent i eget bolag och har en bakgrund som vd för och grundare av Happy Life Animation AB, kreativ producent och vd på Wegelius Film och Wegelius Animation och producent på SF. Han har även varit bland annat projektledare på SVT Drama.

De senaste åren har Peter Gustafsson också varit engagerad som expert inom MEDIA Plus, EU:s stödprogram för den audiovisuella industrin. Han är född 1962 och har en jur kand-examen från Stockholms universitet.

Tove Torbiörnsson är utsedd till ny dokumentärfilmskonsulent och efterträder Hjalmar Palmgren.

Tove Torbiörnsson, född 1965 i Mexico City, började som inspelnings- och klippassistent i det krigsdrabbade Nicaragua 1984 och har sedan 1990 gjort en rad egna dokumentärer, främst för SVT.

Sedan 2003 är hon ledamot i Konstnärsnämnden och fördelar där stöd till kort-, dokumentär- och experimentell film. Hon är utbildad på Dramatiska institutets utbildning i dokumentärfilmsregi 1992-1995.

Johan Bogaeus, manusförfattare med erfarenhet från film, tv och teater, efterträder Gila Bergqvist-Ulfung som barnfilmskonsulent.

Johan Bogaeus är född 1964, utbildad i teaterdramaturgi på Dramatiska institutet 1991-94 och har skrivit manus bland annat till barnfilmerna En häxa i familjen och Stjärnsystrar, den norska ungdomsfilmen Bara Bea, tv-serien Barnen på Luna och 1999 års julkalender Julens hjältar.

Skriv kommentar