Framtiden är redan här - ultrahög upplösning

Framtiden är redan här - ultrahög upplösning

Mindre storlek och högre upplösning. Det är trenden bland ny teknik: 33 megapixlar i 120 b/s, 4K i mobilen och 8K på axeln.

Det japanska tv-bolaget NHK har tillsammans med universitetet Shizuoka utvecklat en kamera som kan spela in 33 megapixlar med 120 bilder per sekund.

Den höga upplösningen är tänkt att användas för att visa videobilder på stora väggdisplayer. Med de stora displayerna finns det en risk för att motiv som rör sig hackar vid 60 bilder per sekund, det är därför som 120 bilder per sekund har blivit standard.

Totalt skickar kameran ut ungefär fyra miljarder pixlar per sekund från bildsensorn med en datahastighet på 51,2 Gbps. För att hantera den datamängden har ny videoutrustning varit tvungen att utvecklas.

Det är världens första kameran vars bildsensor uppfyller specifikationerna för ultra high definition television (7680 x 4320 eller 8K). I videon nedan kan du se en minutlång presentation av kameran.

Samma japanska företag har också utvecklat den första axelkamera som använder den nya bildsensorn.

Samtidigt har det amerikanska företaget OmniVision utvecklat en 4K-bildsensor på 16 megapixlar som kan användas i mobiltelefoner. Sensorn har möjlighet att ge två upplösningar, antingen 3840 x 2160 pixlar i väldigt mjuk 60 bilder per sekund, eller full upplösning, 4608 x 3456, med halverad bildfrekvens, alltså 30 bilder per sekund.

Än så länge är OmniVisions bildsensor under utveckling och det dröjer ända till hösten innan den kommer till massproduktion. Vad gäller den japanska 33 megapixelsensorn så håller den fortfarande på att utvecklas. Bland annat arbetar forskarna med att göra bildsensorn mer ljuskänslig.

1 kommentar

  1. linus
    Fast nu räknas ju videoupplösning vertikalt och inte horisontellt: 4320p hade varit mer korrekt
Skriv kommentar