Nytt intersektionellt filmstöd till västerbottningar

Nytt intersektionellt filmstöd till västerbottningar

Underrepresenterade grupper ska få ett eget filmstöd på 4,1 miljoner kronor som kallas "Intersektionellar" efter Christopher Nolans film.

Jämställdheten är ett viktigt ämne och Svenska filminstitutet hårdsatsar nu inför hösten med ett nytt filmstöd riktat speciellt till de mest underrepresenterade grupperna i samhället.

– Få unga rasifierade arbetarklasskvinnor med neuropsykiatriska funktionshinder från Västerbotten har fått göra film. Det vill vi ändra på med vårt nya filmstöd som riktar sig speciellt till underrepresenterade grupper. Jämställhet är ett viktigt ämne som vi har kommit långt med när det gäller kön, men nu är det dags att ta steget fullt ut och arbeta för en riktig jämställdhet för alla med hjälp av intersektionell analys, säger Agaton Axelius, ansvarig för jämställdhetsfrågor på filminstitutet i ett pressmeddelande.

Stödet består av 150 000 kronor i produktionsstöd samt 4 miljoner kronor i distributionsstöd. Anledningen till det höga distributionsstödet är att denna typ av film inte brukar ses av många biobesökare. Filminstitutet ser dock inte det som något problem.

– Syftet med distributionsstödet är att alla medborgare ska få tillgång till kvalitetsfilm. Det är därför viktigt att vi prioriterar denna typ av film i Sverige och inte bara tänker på de ekonomiska förutsättningarna, fortsätter Agaton.

Filmstödet, som kallas Intersektionellar efter Christopher Nolans film Interstellar, kommer att rullas ut i omgångar till de minst underrepresenterade kommunerna och till sist Göteborgs nämområde och Stockholms innerstad, som är vanliga centrum för filmproduktion.

Först ut att få stödet är regissörer och producenter från Norsjö kommun i Västerbotten som varit den mest underrepresenterade kommunen i Filmsverige de senaste tio åren.

Första ansökningsdag för stödet är den 4 september och därefter rullas stödet ut till nya kommuner med två veckors intervall. Mer information om filmstödet finns på Svenska filminstitutets hemsida.

1 kommentar

  1. Peter Dahlgren
    April april! :)
Skriv kommentar