Sök långfilmsstipendium på 5 miljoner

Stockholms filmfestivals stipendium för långfilm är nu öppet för ansökningar. Stipendiet ger vinnaren att under ett år förverkliga sitt filmprojekt.

Stipendiet ges till ett projekt med en kvinnlig regissör och de nominerade väljs ut genom en utvärdering baserat på manus, tidigare produktioner, teamets möjlighet att genomföra produktionen enligt tidsplan och budget samt publikpotential.

Den färdiga filmen kommer att ha världspremiär på Stockholms filmfestival 2013, distribueras på bio och dvd av NonStop Entertainment i hela Norden och Baltikum och 14 dagar efter svensk biopremiär visas exklusivt i videobutiken i Telias digital-tv tjänst.

Långfilmsstipendiet lanserades under 2011 och har tidigare gått till filmen "Ömheten" av Sofia Norlin. Filmer med manliga regissörer får dock inte söka stipendiet.

14 kommentarer

 1. Namn
  Varför bara till kvinnliga regissörer? Finns en anledning till att tjejers filmer inte märks
 2. Mister
  Detta är ett typiskt problem i svenska filmvärlden. Filmstöd ska ges efter kompetens och inte kön. Det är toppen att man försöker etablera fler kvinnor in i industrin men detta är vidrigt. Korkat sätt att driva jämställdheten framåt eftersom detta INTE gör det jämställt. Det jämnar bara ut klyftan mellan antalet män och kvinnor i branschen. Fy!
 3. Fredrik
  Vore de inte bättre att man gav pengarna till de manus som faktiskt kan bli den bästa och intressantaste filmen oberoende av vad de är för kön på regissören?

  Lite Sverige i ett nötskal. Bekämpa diskriminering med diskriminering, de fungerar inte riktigt på de sättet. Jag tycker man ska kunna ge priset till den PERSON oberoende av kön som faktiskt har de bästa förutsättningarna att göra en bra film. Varför inte lämna in ansökningarna utan att ange namn då om nu de som väljer har så svårt att inte diskriminera? De räcker väl om man har ett anmälningsnummer bara. Vem som göra de är ointressant. Så slipper man undan eventuell svågerpolitik också på köpet.
 4. Jonathan
  Borde man inte kunna gå med en sån här sak till DO?
 5. E.T.N
  Könsdiskriminering mot män? Tänk om man hade liknande fast för enbart män istället?
 6. Stefan
  Fantastiskt bakåtsträvande i ett samhälle som ska föreställa vara världens mest jämställda. Varför göra skillnad på kön? Är inte det ganska kontraproduktivt? Är det inte de bästa förmågorna som ska premieras, oavsett vad regissören råkar ha för något mellan benen? Pinsamt.
 7. C
  Helt jävla sinnessjukt, det är just detta som skapar irritation och problem mellan könsfrågor. Allvarligt talat.
 8. Fröjdalf
  Hoppas det kommer något liknande för både män och kvinnor och oberoende av tidigare prestationer, så att nybörjare har en större chans.
 9. Jack
  Katastrof! Det här är oerhört diskriminerande. Inte nog med att ni enbart ska låta kvinnor söka det utan ni länkar till ytterliggare en "artikel" där, åter igen, enbart kvinnor får dela på 4,5 miljoner. Det här med könskvotering börjar bli ett skämt. Jag ska då maila DO i afton och se ifall det går att göra något åt saken!

  Antagligen DO inte bry sig eftersom det är män som blir lidande.
 10. add
  vidrigt. Har kontaktat min advokat och vi ska föra saken vidare till DO
 11. Alexander Neufert
  totalt efterblivet
 12. Lejonmat
  Skulle vara fantastiskt att få budget till att få göra en långfilm som har varit min dröm i hela mitt liv. Synd bara att jag har penis. Inte första gången den gjort mig besviken.
 13. Kristofer
  Diskriminering på hög nivå! Alla ansvariga bör avgå!
 14. E
  Om jag opererar bort min kuk! Kan jag då ansöka om filmsstipendium?
Skriv kommentar