Blod, zombies och pumpor
Foto: Richard Kelly

Blod, zombies och pumpor

Nu är det allhelgonaafton (halloween). Då är det dags att lära sig göra skräck med specialeffekter i både ljud och bild.

Zombies finns på riktigt, men de är värdelösa skådespelare. De ställer till med en massa oreda på inspelningsplatsen och har svårt att vara tysta mellan tagningarna.

Därför tvingas vi filmare ta en omväg genom att använda människor och försöka göra så att de ser ut som zombies. Det är då vi behöver makeup och specialeffekter.

I videon nedan visar en professionell sminkör och specialeffektmakare hur man kan göra väldigt realistiska skador på huden.

Ljud är en viktig komponent för att bli rädd. Men varför är vissa ljud så skrämmande? I den här videon förklaras icke-linjära ljud, den så kallade startle-reflexen och hur ljud når vår hjärna fortare än synen. I evolutionens värld där överlevnad är det ultimata värdet så är snabbhet = bra.

Psykologi är något som kan vara bra att känna till när det gäller skräckfilm. Varför tycker vi egentligen om något som vi inte tycker om? Här är spänning, relevans och orealism viktigt.

Se också videoklippet med history of horror - om du vågar!

Skräckfilm tycker väl alla om, men vilken är den mest skrämmande filmscenen någonsin? I en ny undersökning så röstades scenen "Here's Johnny" från The Shining fram som den mest skrämmande genom tiderna.

Vad är dina tips för en bra skräckfilm?

 

Skriv kommentar