Stoppa Copyswede vill stoppa avgifter på hårddiskar
Foto: DijutalTim

Stoppa Copyswede vill stoppa avgifter på hårddiskar

Initiativet "Stoppa Copyswede" vill inte att det ska vara extra avgifter för datorer eller surfplattor med lagringsmedia som kan användas för privatkopiering.

Trots att att allt mer musik och film strömmas över nätet via tjänster som Spotify och Netflix så vill upphovsrättsorganisationer ta betalt för lagringsmedium som externa hårddiskar och usb-minnen. Det görs genom en privatkopieringsavgift.

Sedan september ingår även surfplattor i avgiften, liksom interna hårddiskar som säljs separat. Denna avgift, som organisationen Copyswede samlar in, är på en krona per gigabyte, dock max 80 kronor per enhet. Avgiften ska täcka den lagliga privatkopieringen (ej att förväxla med piratkopiering).

För filmare som vill lagra sina egna filmer på hårddiskar så innebär det att 80 kronor per hårddisk går till andra upphovsrättsinnehavare.

Så här formulerar initativtagaren Peter Sehlin målet med kampanjen:

1. Privatkopieringsavgiften skall inte omfatta datorer, surfplattor, spelkonsoler, hårddiskar, mobiltelefoner eller någon annan enhet som inte är "särskilt avsedd" för privatkopiering av musik, film eller annan media.

2. Privatkopieringsavgiften skall i framtiden inte skötas av en privat organisation utan av lämplig statlig myndighet där de avgiftsbelagda medborgarna garanteras full insyn i ekonomi och fördelning av insamlade avgifter.

3. Privatkopieringsavgiftens nivå skall granskas och löpande revideras av en oberoende aktör så att den på ett relevant och verklighetsförankrat sätt följer marknadens utveckling.

I nuläget finns över 19 000 namnunderskrifter på stoppacopyswede.se.

1 kommentar

  1. Pehr Sjöstrand
    Det är ett vansinne att "beskatta" alla människor som har en dator med kringutrustning med en avgift som dels skall finansiera ett företag för administration och dels skicka bidrag - av det som eventuellt blir över - till producenter av skyddade produkter.

    Dessa ersättningar skall betalas av dem som konsumerar dem och inte av andra!

    Tala om kollektiv "bestraffning"!
Skriv kommentar