SVT sände dokumentär utan att ge filmarna betalt

SVT sände dokumentär utan att ge filmarna betalt

SVT sände i söndags dokumentärfilmen Sista kapitlet av Peter Torbiörnsson. Men de har inte betalt för den, skriver kompositören Jon Rekdal i en debattartikel.

SVT har samproducerat dokumentärfilmen Sista kapitlet tillsammans med Svenska filminstitutet, SFI, men varken regissören Peter Torbiörnsson eller några av hans medarbetare har fått betalt för filmen, skriver Rekdal i en debattartikel på SVT Debatt.

Han menar att filminstitutets regler leder till att svenska filmarbetare jobbar gratis:

Numera krävs en sk. “arbetande producent” som huvudman vid ansökan om pengar till långfilmsstöd. Som upphovsman och kompositör har jag bevittnat hur filmer havarerat pga av detta.

Kortfilmsversionen av långfilmen Varulven, som skulle bli den första filmen i stereoskopisk 3D, fick samma problem som Sista kapitlet:

I fallen med “Sista Kapitlet” är det bevisligen så att kravet på sk. “arbetande producent” medfört att SVT nu sänder en film där upphovsman och kompositör inte fått betalt. Klippare och fotograf står också med skägget i brevlådan. I fallet med “Varulven” är det osäkert om den någonsin kommer få de dagens ljus. Båda filmerna har producerats med stöd från SFI.

Läs hela debattartikeln på SVT Debatts hemsida. Jon Rekdal skriver även en debattartikel på Newsmill och kallar STIM för en tandlös dinosaurie.

Skriv kommentar