Lär dig spela in video med Vine

Lär dig spela in video med Vine

Berätta din historia på 6 sekunder. Det är vad videotjänsten Vine går ut på.

Vine kan enklast beskrivas som Instagram för videoklipp. Du laddar ned Vine till din smartphone och kan därefter spela in korta videoklipp. Klippen kan vara max sex sekunder långa, vilket gör att man tvingas vara väldigt kreativ för att berätta vad man vill säga. 

Men varför ska man begränsa sig till bara sex sekunder? I tider med sociala medier så är korta och snabba uppdateringar väldigt vanliga - på gott och ont. Att synas med ett kort videoklipp är därför lättare än att försöka föra fram videoklipp som är flera minuter långa. Det blir förstås svårare att synas i ett brus med fler och fler videoklipp som är hastigt gjorda men samtidigt får man komma ihåg att begränsningar föder kreativitet.

Eftersom appen spelar in under hela tiden du håller fingret på knappen så kan du relativt enkelt göra stop motion-animeringar utan speciellt mycket arbete, och sedan dela med dig av videoklippen till andra. Du behöver förstås inte enbart använda appen, utan kan redigera med ditt vanliga redigeringsprogram och sedan ladda upp klippet på Vine.

Här är några exempel på användningsområden för Vine:

 • Filmtrailer
 • Demonstrationsvideo
 • Söka jobb
 • Tävlingar i sociala medier
 • Marknadsföra dig och dina filmer
 • Stop motion

Exempel på videoklipp gjorda med Vine är bland annat en filmtrailer för Wolverine. På YouTube hittar du dessutom många samlingar med de bästa Vine-klippen från 2013, framför allt virala klipp som får spridning på nätet.

Vine är gratis och kan laddas ned på Apple App Store och Google Play. Vine lanserades av Twitter i början av året.

1 kommentar

 1. Peter Dahlgren
  Exempel på stop motion:
  https://vine.co/v/bVr3IZ6PMxB
Skriv kommentar