5 tips för fler tittare till din film

4 min

Så du vill ha fler tittare till din film som ligger ute på nätet, men du vet inte riktigt hur du ska göra? Här får du fem tips som hjälper dig marknadsföra din film.

1. Varför ska någon se din film?

Vi behöver väl knappast påpeka att filmen du har gjort först och främst måste vara bra. Det händer förvisso att filmer läggs upp och sedan sprids av sig självt, men det finns några gemensamma saker som får det att hända.

Den viktigaste frågan du måste besvara är varför någon ska se din film. Det är allt för ofta vi på Voodoo Film får filmtips som bara säger "titta på vår film och länka till den!". Men varför skulle någon sprida din film vidare om du inte ens själv kan svara på varför?

2. De första tio sekunderna är viktigast

När det gäller internetvideor så är de första sekunderna de absolut viktigaste i hela filmen. De första sekunderna måste fånga tittarens intresse omedelbart - det går inte att vänta tio sekunder. Filmen måste börja mitt i ett klimax, du kan inte bygga upp det sakta men säkert när tittaren kan klicka bort din video inom bråkdelen av en sekund. Om du kan klippa om din film så att det mest intressanta läggs först, så komme du ha större chans att få spridning på din film.

3. Beskriv din film korrekt

Det räcker inte med att göra en film, lägga ut den på nätet och vänta på att den ska spridas. Låt säga att du lägger upp din film på YouTube eller Vimeo. Där måste du först och främst beskriva den på ett intressant sätt med en bra titel och beskrivning, men också relevant metadata (såsom kategorier och taggar). Du måste också se till att tumnagelbilden, den lilla bilden som visas innan du klickar på videon, är relevant och intresseväckande. Närbilder på ansikten fungerar bättre än en stor vidbild med många detaljer, eftersom det är svårt att se alla detaljer på en sådan liten bild.

4. Gör ett presskit

Ett presskit är helt enkelt information om din film. Tanken är att massmedier, journalister och bloggare kan använda informationen för att beskriva din film och kanske hitta sin egen vinkel och göra en nyhet av din film. Olika tidningar och webbplatser är intresserade av olika saker, och det innebär att ett bra presskit kan leda till flera olika nyheter om din film i flera olika tidningar.

Presskitet bör innehålla följande saker:

 • En kort synopsis som berättar vad filmen handlar om. Tänk på att skriva två versioner, en kort på två-tre meningar och en längre som är ungefär en halv A4-sida. Då kan den som vill publicera din film kopiera och klistra in rätt text. Massmedier har nämligen mindre textutrymme än vad bloggare har.
 • Stillbilder från filmen är otroligt viktigt. Välj ut de bästa och mest representativa för filmen, som också väcker intresset. "Vad är det här för något?" ska tittaren tänka.
 • Foton på regissör och skådespelare.
 • Citat från regissör. Varför gjordes filmen? Vad är tanken med filmen? Skriv några korta citat från regissören som beskriver idén med filmen och varför den är intressant för andra människor. Berätta någon rolig anekdot från filminspelning: Varför ramlade fotografen i vattnet? Varför dök polisen upp under inspelningen med dragna vapen?
 • Biografier över regissör och skådespelare. En biografi beskriver kort vem regissören är, vad han eller hon har för utbildning, erfarenhet, ålder och andra personliga detaljer. Gör detsamma för de viktigaste skådespelarna.
 • Fakta om filmen. Glöm inte att skriva hur lång filmen är, genre, skådespelare, var den spelades in, hur den gjordes, vilka personer som var med och hjälpte till med mera. Om en journalist hittar något intressant bland dessa uppgifter (varför hängde regissören upp-och-ned under hela filminspelningen?) så kan det mycket väl bli en nyhet än om man bara ger en länk till den färdiga filmen och texten "kolla på det här!".

Presskitet kan du sätta ihop i ett textdokument eller göra en speciell hemsida för det. Det är viktigt att det är lätt att komma åt, så lägg det inte bakom lösenord eller något sådant, eftersom du vill sprida din film - inte sätta den bakom lås och bom.

5. Sprid din film i två steg

När det gäller spridningen av filmen är det väldigt sällan en film visas på en stor sida som YouTube och därefter, helt plötsligt, når miljoner tittare. De flesta filmer sprids i stället via mellanhänder. Du har säkert någon kompis i din bekantskapskrets som brukar visa roliga videor för dig, som har koll på de senaste filmerna på bio eller som vet vilka produkter som är populära just nu. En sådan person brukar kallas opinionsbildare.

Two step flow of communication

Det man ska göra om man vill få stor spridning på sin film är att leta upp just dessa opinionsbildare och låta de sprida din film, snarare än att försöka leta upp alla enskilda människor och få dem att sprida den. Det brukar kallas att man kommunicerar i två steg. Men det innebär förstås att du har svarat på frågan varför, så att de kan använda den frågan för att övertyga sina vänner.

Det fungerar likadant på internet som utanför. Om du visar din film på YouTube kan du leta upp inflytelserika webbplatser och försöka sprida din film där, till exempel på Voodoo Film som visar kortfilmer. Eller kanske via populära branschtidningar som handlar om ett specifikt ämne, som opinionsbildare läser.

Sociala medier såsom Facebook, Twitter och Google+ är också bra plattformar för att sprida din film. Men kom ihåg att du inte bara kan lägga upp en länk till din film och sedan tro att den sprids av sig själv genom dina vänner eller följare. Du måste som sagt besvara varför-frågan och sprida den via opinionsbildare. På sociala medier måste du själv alltså leta upp vilka dessa opinionsbildare är. Det handlar om blod, svett och tårar.


Vad tycker du om artikeln?
40
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.

2 kommentarer

 1. Olov
  Bra fokus i punkterna tycker jag. Man sitter alltid och finular på hur man ska nå ut jättemånga ggr, och det är ju svårt. Det är ju dessutom ett lotterispel om vem som ska ta hem priset med mest tittare, även om man kan öka på sina odds.

  Att tillägga är att man många gånger ska försöka utnyttja stora kanaler och försöka få en boost av dem genom att submitta en video som ett videosvar. Detta har gjort många musiker på Youtube kända genom att de bland annat gjort sina egna versioner på tex Schmohoyos videos. Där glider man på deras stora tittarskara och gynnas av den, men sen är det ju ens ansvar att även hålla de kvar. Men det är som sakt en bra boost för att komma igång. Om man vill slå stort är det ju som sagt opinionsledare som är det som leder till storhet.
 2. Peter Dahlgren
  En humorvideo om hur man får fler visningar. ;)

  http://www.youtube.com/watch?v=tIwH7ptHCWc
  1 gillar detta
Skriv kommentar