5,4 miljoner i långfilmstipendium
Foto: Emmanuel Castro Skött

5,4 miljoner i långfilmstipendium

Nu är det dags att söka årets långfilmstipendium från Stockholms filmfestival.

Stipendiefilmen får en grundbudget på 5,4 miljoner kronor med teknik inräknat. Den totala budgeten för filmen får vara max 10 miljoner kronor.

De övriga nominerade projekten har möjlighet att få utvecklingstöd från Svenska filminstutet på 250 000 kronor.

Senast den 20 september ska ansökan vara inne.

Regler:

 • Regissören får max ha gjort två spelfilmer tidigare.
 • Producenten måste vara verksam på ett etablerat produktionsbolag (registrerat och verksamt i Sverige).
 • Regissör och producent får inte vara män.

Filmerna får sedan premiär på bio och i Telias digitala videobutik.

Förra året gick filmstipendiet till filmen "Unga Sophie Bell" med regissören Amanda Adolfsson och producenten Gila Bergqvist-Ulfung.

Bakom stödet står Stockholms filmfestival, Telia, Svenska filminstitutet, Sveriges Television, NonStop Entertainment, Europa Sound & Vision och Dagsljus. Syftet med stödet är att få fler kvinnliga regissörer.

3 kommentarer

 1. Peter Schick
  Är detta inte en typ av diskriminering? Är det viktigare att en kvinna gör filmen än att det är en bra film. Jag och förmodligen många andra blir förbannat när man ser anslag som dessa och fundera att skippa att anställa kvinnor i sina egen produktioner istället. På Engelska finns det ett yttryck för det : Fucking for virginety
 2. Kalle
  Bara att kolla här: http://www.sfi.se/sv/Nyheter/Nyheter-om-svensk-film/Produktionsstod-augusti-2013/

  Massor med kvinnliga regissörer och producenter.

  Jag har läst eller sätt något om att ca 50% av producenterna i Sverige är kvinnor, men att de fortfarande själva anlitar män för regi och foto.

  I USA så har det iaf. under vissa perioder varit mer kvinnor på betydande positioner hos stora studios, dvs. de har haft majoritet, men även där, om ännumer så får inte kvinnor samma chanser till att regissera eller fota.

  Det är lite samma feltänk som att invandrare per automatik gillar andra invandrare, fast där finns det kanske turkar som hatar greker, egypter som ogillar somalier, etc...

  Dvs. bara för att man tar in kvinnor som producenter eller regissörer så innebär inte det att de personerna är fria från fördomar. För just t.ex. foto är något som fortfarande är väldigt mansdominerat (mycket pga. att det kräver en viss mängd "nördighet" för att kunna allt om linser, kameror, framkallning, sensorer, etc).

  Men det som stör mig mest är det fjantiga idén som verkar finnas att man tar bort fördomar och diskrimnering genom att själv använda sig av det. Det enda man säger med dessa specialbidrag är att det finns skillnader mellan män och kvinnor, och att de skillnaderna påverkar kvaliten/typen av film mycket mer än något annat, än t.ex. bakgrund, skola, livserfarenheter, etc...
 3. Nisse
  För varje miljonbidrag till kvinnan (för att hon är kvinna an no other reason) odlar grunden för ännu en polischef Göran Lindberg som våldtar småflickor.

  Don't say I didn't warn ya... det här är praktexemplet på vad som skapar förakt, hat och klyftor i samhället. Särbehandling för att du är ett speciellt kön är INTE att öka jämställdhet.

  Kliar mig i huvudet och undrar vad som händer med Sverige egentligen. Vi vill så mycket gott, men ingen vågar säga ifrån i PK-samhället.
Skriv kommentar