Utan stöd blir filmen strömlinjeformad

Utan stöd blir filmen strömlinjeformad

Astoria Cinemas profilerade sig under senare år genom att visa smalare kvalitetsfilm. Nu när Astoria lagts ner står Svensk Filmindustri, SF, tillsammans med Svenska Bio för en marknadsandel som motsvarar 80 %. Dominansen på marknaden hotar utbudet av kvalitetsfilm skriver Astorias före detta vd, Mattias Nohrborg, i Dagens Nyheter.

Mattias Nohrborg pekar i sin artikel på att nu när priserna för filmrättigheter blivit betydligt högre, är det svårt för mindre filmbolag att våga satsa på smalare filmer.

Det som i framtiden blir kvar på de svenska biodukarna, menar Nohrborg, är det lättköpta och strömlinjeformade. Den som vill följa en ny lovande kinesisk eller fransk regissör hänvisas till dvd-försäljning.

För att rädda den smalare filmen, skriver Nohrborg, krävs en statlig bio som har möjlighet att satsa på filmer som inte följer det konventionella mönstret.

Filmens status som kulturyttring måste stärkas. Man måste våga tala om kvalitativ och värdefull film. Det tas i dag många regionala och kommunala initiativ ute i landet. Men mer måste göras konstaterar Nohrborg.

Skriv kommentar