Vad är dramaturgi?

1 min

Dramaturgi är läran om en berättelses struktur, eller rättare sagt hur man bäst framför sin historia på ett effektivt sätt.

Dramaturgi är nödvändig för att göra en berättelse begriplig för tittaren och alla filmer är uppbyggda med en början, mitt och ett slut på ett visst sätt.

Konflikter för handlingen framåt

Dramaturgin bygger på konflikter och motsättningar som för berättelsen framåt och ger den spänning. Dramaturgin i sig själv skapar dock inga filmer - den är inte heller särskilt konstig när man väl förstår sig på den. Berättelsen blir dock inte automatiskt ett mästerverk bara för att den passar in i dramaturgimallen.

Lär dig reglerna och hur du bryter dem

Det finns heller inget som säger att man inte kan bryta mot dessa regler, men först måste man ha kunskap om dem! När man väl har lärt sig de grundläggande reglerna kan man börja skapa stor konst.

Personligen anser jag att man ska lära sig allt om dramaturgi - och sedan strunta i den. Det kan verka konstigt, men när man väl vet hur en historia är uppbyggd kan man motivera sina val och gå en annan väg.


Vad tycker du om artikeln?
26
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.

1 kommentar

  1. Bo Andersson
    Lär dig reglerna och hur du bryter dem.....ok då men det går utmärkt att göra "film" utifrån att man har kontakt med sin egen berättelse/historia - man måste verkligen inte skriva synopsis, manus osv för att göra rörliga bilder som berör på djupet - jag minns när min kompis av misstag blev inlåst i litet rum i Gamla Stan det enda han kunde sysselsätta sig med var att filma med kameran han hade tillgänglig tills ngn kom tillbaka...
    vad är en begriplig film - en målning - en sång - en promenad receptionen handlar väl om förväntningar, traditioner och kontext... nog bra att försöka göra ngt som inte liknar ngt alls.
    1 gillar detta
Skriv kommentar