Stöd till manusutveckling för kortfilmer som skildrar coronakrisen

Stöd till manusutveckling för kortfilmer som skildrar coronakrisen

Svenska filminstitutet ger åtta projekt 25 000 kronor vardera för att utveckla manus som handlar om coronapandemin.

Filmbranschen har som många andra branscher tagit en rejäl smäll efter virusets framfart. Svenska Filminstitutet lanserar nu en ny kortfilmssatsning för filmer som skildrar vår samtid i coronavirusets skugga.

– Jag är övertygad om att det kommer att göras många dokumentärer om coronakrisen, men fiktionsberättelserna behövs också, nu mer än någonsin. En av kortfilmens styrkor, jämfört med det längre formatet, är att den mycket lättare kan skildra det samhälle vi befinner oss i här och nu. Kortfilmen har en unik möjlighet att snabbt fånga berättelser och tolka samtiden, när saker ställts på sin spets, säger Ami Ekström, filmkonsulent kortfilm och nya format på Filminstitutet.

Kortfilmssatsningen är en av filminstitutets örnmärkta filmstöd under coronakrisen, kallat Corona 2020, och stödet ska gå till manusutveckling av en kort spelfilm om max 15 minuter.

– Vi riktar oss till både etablerade filmskapare och nya talanger, och vill ha in så många olika röster som möjligt. Hur påverkas vi när vi kommer längre bort från varandra? Vilka tankar väcks? Vad pockar på att berättas? Vi uppmuntrar också filmer som kan spelas in via exempelvis Facetime, chatrum eller liknande, eller som på andra kreativa sätt använder sig och drar nytta av de utmaningar som vi står inför, fortsätter Ami Ekström.

För att söka stödet ska du lämna in en synopsis eller treatment tillsammans med din ansökan, kostnadskalkyl för filmen och cv. Du som söker ska vara svensk producent, regissör eller manusförfattare och ha gjort minst en väl genomförd och konstnärligt intressant kortfilm eller motsvarande från annan konstart. Filmerna ska också gå att producera i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Sista dag för ansökan är 14 juni 2020. Besked om vilka åtta projekt som får stöd lämnas 30 juni och därefter ska utvecklingen redovisas senast 15 augusti 2020.

Skriv kommentar