Så gör du en budget för din film

5 min

Vad kostar det egentligen att göra film? Lika mycket som en bil. Vilken bil då? Det beror på vilken bil du vill ha - en hundkoja eller en Rolls Royce.

För att minska produktionskostnaderna för en film ser man först av allt till att man spelar in på så få dagar som möjligt. Det är bättre att arbeta effektivt en vecka än att masa sig fram genom projektet på en månad - kostnaderna blir annars onödigt höga.

Förbered för budgeten

Med ett manus, inspelningsschema och en preliminär budget har man också bättre chans att skaffa sponsorer och finansiärer. Det är också lättare för hela teamet att planera sin vardag om de vet på förhand hur lång tid inspelningen kommer att ta. Kort och gott, det är bra att vara förberedd!

När manuset är färdig bör du börja med att göra en manusnedbrytning. Då går du igenom scen för scen och antecknar vad som behövs för att spela in scenen. Då får du full kontroll på varje scen och du vet också i vilken ordning det är bäst att lägga scenerna för att du ska använda tiden och utrustningen så effektivt som möjligt.

I vilken ordning du ska spela in skriver du sedan i ditt inspelningsschema. Om det i början och slutet av manuset finns en scen i en lägenhet, spelar du in båda dessa scener på samma dag.

Sätt upp en budget

Lägg alltid upp en budget inför din film. Även om du endast betalar för ett par videoband eller hårddiskar och bensinkostnader får du bättre koll på vad som kostar och kan på så sätt förutse hur mycket din nästa film kommer att kosta.

 • Transporter

  Det behövs ofta en eller flera bilar för att köra utrustningen och alla medverkanden, plus bensinen som går åt för körningen. Man måste även hämta och återlämna utrustningen, så en stor kombi eller buss är att föredra.

 • Hyra för lokaler

  En del platser måste man betala för att få använda. Se till att i förväg kontrollera kostnader och hur många dagar ni planerar att använda lokalen.

 • Mat och dryck

  Det är lätt att glömma bort maten när man budgeterar för sin film, men det är viktigt för filmteamet att äta för att orka med de långa inspelningsdagarna. Se till att både budgetera för maten och de raster som krävs för att äta maten. Ett mätt filmteam är ett bra filmteam.

 • Rekvisita

  Gör en lista över den rekvisita som behövs till varje scen, och var ni ska få tag på den. En av er får sedan ansvara för att all rekvista finns på plats i rätt tid.

 • Utrustning

  I en mindre produktion går oftast större delen av pengarna till hyra av utrustning. Se till att i förväg planera hur många dagar ni kommer att använda utrustningen. Hyr dessutom alltid extra glödlampor, sladdar, filter och liknande material som lätt kan gå sönder eller snabbt förbrukas.

 • Band, film eller hårddiskar

  Inspelningen av en film innebär oundvikligen att man spelar in mer material än vad man kommer att använda. Se till att ha minst fem gånger så mycket inspelningsbart utrymme som den färdiga filmen. Proffessionella filmare räknar med ett inspelningsförhållande på 10:1. Alltså, om den slutliga filmen ska bli 10 minuter lång måste ni ha plats för att att spela in 100 minuter.

 • Försäkringar

  Se till så att alla medverkande är ordentligt försäkrade och att det finns försäkring som täcker skada på egendom. Ta reda på det innan ni hyr utrustningen och lokaler.

 • Musik och ljud

  Rättigheter för musik kan ofta skena iväg till ohyggliga priser. Se alltid till att göra upp med rättigheterna så tidigt som möjligt, så att du inte upptäcker att du inte alls har råd med musiken som scenen är skräddarsydd för. Alternativt kan du försöka komma i kontakt med resurscentrum i ditt län som kan hjälpa dig att knyta kontakter med musiker där du bor, som gärna specialskriver musik. Utnyttja ditt kontaktnät och leta efter royaltyfri musik på nätet!

 • Lön till skådespelare och filmteam

  Om inte alla ställer upp gratis för erfarenhetens skull bör du ge skådesepelare och filmteam någon form av ersättning. Om du undrar vad som är en skälig lön till en skådespelare, så kan du ringa till Teaterförbundet så kan de ge dig uppgifter. Minst av allt borde alla inblandade få mat och dryck gratis, liksom en kopia av filmen.

 • Oförutsedda utgifter

  Räkna alltid med oväntade utgiter som kan uppkomma. Saker går sönder ibland, utrustning kommer för sent och skådespelare kan blir sjuka. Ibland glömmer man dessutom bort aatt budgetera för saker. Tio procents felmarginal kan vara lagom. Det vill säga, om budgeten säger att filmen kommer att kosta 10 000 kronor bör du lägga på åtmonstone 1 000 kronor extra för oförutsedda avgifter.


Vad tycker du om artikeln?
44
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


6 kommentarer

 1. Peter Onsmark
  Kul att se att detta pushas i Sverige också!
  Japp, gör alltid en budget för din film. Var även beredd på att den kommer att ändras flertalet gånger innan ni går in i produktion.

  Ta gärna en titt på vår sida.
  Ha det bra och lycka till.

  Peter
 2. Jelia
  Bra artikel! En sak som är viktigt att tänka på när man betalar ut löner är att man förutom det beloppet som personalen skall ha i handen även skall lägga på skatt och arbetsgivaravgifter.
 3. Johan
  Tyvärr tar inte min Arri Alexa emot varken band eller film.
  Jag antar att jag får lägga ner hela skiten då ;)
  1 gillar detta
 4. Peter Dahlgren
  @Johan Då bör du reklamera en så dyr kamera och säga att du vill ha band i stället. ;)

  (Jag har uppdaterat artikeln så att även hårddiskar får vara med i budgeten.)
 5. Fredde
  Egen lön?
  Man behöver väl ta betalt för sin egna lön också?
 6. George Petrineanu
  Hej,

  Jag har en fråga om Budgetmall för film i Excel. Jag har laddat ner och kollat dokumentet. Rubrikerna och fält texterna är begripliga. Men det är inte alls lätt att förstå vilka fält i hela dokumentet är till för att fyllas i. Det finns ju en massa beräknade fält också som man inte skall beröra. Finns det någon instruktion som kan tipsa en följd man kan följa för att fylla i mallen, eller exempel på ifyllda mallar?

  Tack!

  Med vänlig hälsning
  1 gillar detta
Skriv kommentar