Liten guide för skådespelare

2 min

Visst är man beroende av utrustning, kunskap och erfarenhet när man gör film, men ingenting blir av om man inte har skådespelare. Man kan tro att skådespelare går ut ur sina exklusiva loger och sedan säger några repliker för att därefter hämta hem Oscarsstatyetten. Nja, riktigt så enkelt är det inte.

Förberedelser som skådespelare

En skådespelare måste sätta sig in i manusets karaktärer fullständigt. Han eller hon behöver inte kunna storyn så lysande, även om det är en fördel. Det viktigaste är att man har funnit sin karaktär. Man måste överföra denna fiktiva person på papper till något konkret och trovärdigt i verkligheten. Därför måste man (innan inspelning) sätta sig in i karaktärens tankar. Man måste veta hur denne rör sig, vilka motiv denne har och hur denne agerar i dramatiska situationer. Svaren hittar du förhoppningsvis ingen annanstans än hos dig själv. Det är nämligen det skådespel går ut på – att reagera och inte agera. Föreställ inte att du är någon annan än vad du är – var det. Bli ett med karaktären. Det är kanske lättare sagt än gjort, men det är svårt att hitta några genvägar.

Improvisation

Improvisation kan vara ett bra sätt skapa naturliga och trovärdiga ageranden, men är inte speciellt hållbart i längden. Improvisation ska endast användas då man har något att falla tillbaka på. Endast då får man testa och experimentera med andra idéer utan att tiden rinner iväg. Det bör alltså finnas ett filmmanus som detaljerat beskriver vad som händer och karaktärernas plats och utveckling i historien.

Två skådespelare varav en grimaserar och en annan håller på att somna
Foto: Peter Dahlgren
Roliga timmen på inspelningen.

Ofta är det de personer med fullständiga manus som gör improvisationer, de vet ju vad de vill ha sagt med tagningen. De personer med mindre lyckade manus klamrar sig kanske i stället fast vid det eller improviserar så vilt att historien blir helt osammanhängande. Om man vet var man ska spela in så kan det vara lättare att tillåta improvisationer eftersom man snabbt kan se om det hjälper eller stjälper historien.

Inspelning

I motsats till teatern, där skådespelarna agerar enligt en kontinuerlig tidssekvens, kräver film att skådespelare agerar i fragment. Varje tagning täcker sällan mer än ett par minuter av historien samtidigt som scenerna inte spelas in manusets ordning. Det kan vålla stor ovisshet för skådespelarna som då måste känna manuset och sin karaktär väl och kunna agera kontinuerligt trots alla avbrott. Som filmskådespelare måste man därför ha stort tålamod för att vänta på riggningar av ljus och kamera.

Att spela in film har dock flera fördelar. Man kan i stället koncentera sig på den aktuella tagningen och finslipa dialoger eller rörelser tills de blir precis så som man vill ha dem, det är lite svårare i teatern.


Vad tycker du om artikeln?
143
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


6 kommentarer

 1. Joel.N
  Välskriven, informationsrik och mycket kortfattad artikel. (-Kanske lite för kort, tyvärr...)
 2. Tony.L
  Tack, det här kan jag haa nytta av. :)
 3. ye
  Wonderbaum.
 4. Ala
  Det är bra och kortfattat:)
  1 gillar detta
 5. S
  Så sant och bra.
  Grejen är jag villl jätte gärna bli skådespelare och brinner verkligen för detta yrket men vad ska jag göra för att kunna börja någonstans?

  Tacksam för svar.

  MVH S
 6. Kristoffer
  Gå på mängder av auditions eller kika in nån teaterutbildning/skola/kurs..!
Skriv kommentar