Biograferna i Sverige måste digitaliseras enligt filminstitutet

Biograferna i Sverige måste digitaliseras enligt filminstitutet

För att ge alla i Sverige samma möjlighet att se bra film behöver filmen digitaliseras. Detta menar Cissi Elwin, vd för Svenska Filminstitutet. Hon efterlyser i en debattartikel i Svenska Dagbladet ett ökat statligt stöd för att genomföra digitalisering av Sveriges biografer.

Biograferna utanför storstäderna för en tynande tillvaro i Sverige, skriver Cissi Elwin. Detta, menar hon, beror delvis på att vi fortfarande använder 35 mm-rullar, i stället för digital film. Filmkopiorna som kommer till storstäderna slits och repas i veckor innan de skickas till mindre orter. Kvaliteten har naturligtvis försämrats under vägen. Hanteringen av 35 mm-rullarna är dessutom både kostsam och otymplig.

För att kunna erbjuda en billigare och bättre film är det nödvändigt att biograferna digitaliseras, konstaterar Cissi Elwin. Men för att genomföra en sådan upprustning krävs ett statligt stöd. Det kostar nämligen 750 000 kronor att digitalisera en biograf.

En digitalisering innebär att mindre biografer kan erbjuda ett större urval av film. Den monopolliknande situationen som uppstått i Sverige efter biografkedjan Astorias död är en politisk fråga anser Cissi Elwin. En väg att kunna erbjuda ett större och bredare utbud av film är digitalisering.

5 kommentarer

 1. John
  Det har jag sagt i några år nu;)
 2. 00Bengtsson
  4k! hoppas!
 3. Andreas Williamson
  Jag såg ett nyhetsinslag om detta, och då hade dem klippbilder på utrustningen: en klippbild visade skärmen "Göta Kanal2" under kunde man se upplösningen : 1920x1080 pixlar.
 4. Munthe
  Jaha... NU är det dags att digitalisera när marknaden är upprensad på aktörer och Bonnierimperiet kontrollerar hela utbudet. Medan t ex Digitala Hus (FHP) har jobbat på att får SFI att bry sig i många herrans år. Men då använde SFI argumentet att digitalt inte var synonymt med "kvalitétsfilm" (samtidigt som man gått in med många herrans miljoner i filmer inspelade på vanlig enkel DV).

  Snål-SF kanske får sin digitala övergång finansierad av allmänna medel nu när resten av världen så smått börjar gå över till digitalt. Så lägligt. Suck, vilket sjukt jävla filmsystem vi har i det här landet...
 5. Oscar Petersson
  jo, precis. Cissi är bara en marjonett som säger det som verkar lämpligt för stunden. Ta pengarna från förhandsstödet och använd till digitalisering av biografer istället för helvete!!!
Skriv kommentar